E Premte, 19 Korrik 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Shqetësime në rritje për të drejtën e autorit në BE

copyright

Interneti sot është shumë më tepër se një rrjet ose platformë, por është gjithashtu një kanavacë kolektive. Kjo kanavacë publik globale nxit risitë dhe kreativitetin, nëpërmjet ofrimit të mundësive, fuqizimit të edukatorëve dhe zhvillimit të ekonomisë. Në shekullin e 21, janë të nevojshme ligje që mishërojnë fuqinë e internetit. Por në BE, disa ligje nuk janë përshtatur ende me kohën.

Kuadri aktual ligjor në BE për të drejtën e autorit është i vjetëruar. Ky mozaik i çrregullt i ligjeve në vende të ndryshme të BE-së është mbytësë për risitë dhe lirinë e shprehjes në internet. Kjo është një kornizë që është krijuar shumë kohë më parë kur kartolinat ishin e vetmja mënyrë për të komunikuar në distancë, kur kamerat nuk kishin madhësinë për t’u mbajtur në xhep dhe kur shumë fjalë në zhargonin e internetit ende nuk ishin futur në fjalor. Si rezultat, teknologët, krijuesit dhe kërkuesit janë hezitues për të shpalosur të dhëna që mund të zhvillojnë progresin shkencor. Korniza ligjore e të drejtës së autorit në Europë është jashtë kontekstit historik të ditëve të sotme, duke mos mbajtur në llogari mënyrën se si aksesohet, shpërndahet dhe krijohet kultura sot. Si pasojë, mënyra se si shumë europianë jetojnë jetën e tyre në internet është teknikisht e paligjshme.

Një krijues aplikacionesh, i cili gjen mënyra të reja për të zhvilluar përmbajtjen ekzistuese, mund të jetë duke shkelur ligjin për të drejtën e autorit, pasi kuadri ligjor ekzistues shpesh nuk lejon ndërtimin mbi materiale ekzistuese.
Një mësues i cili përdor artikuj, apo lajme në një klasë mund të jetë duke shkelur të drejtën e autorit, pasi nuk ka dispozita, ose janë shumë të pakta, që përjashtojnë arsimin nga e drejta e autorit.
Një DJ, i cili luan këngët më të njohura mund të jetë duke shkelur të drejtën e autorit, pasi përsëri korniza ekzistuese ligjore e të drejtës së autorit nuk lejon riprodhimet ose vepra të ndryshuara pa lejen e pronarit të veprës origjinale.
Një udhëtar i cili poston një foto tek Kulla Eiffel gjatë natës shkel të drejtën e autorit të BE-së, pasi panorama e dritave gjatë natës të Kullës Eiffel është e certifikuar dhe turistët nuk kanë lejen e shprehur të artistit.

Janë të shumtë ata që mendojnë se është koha për të rregulluar ligjet mbi të drejtën e autorit e autorit në BE. Natyrisht që nuk po kërkohet legalizimi i plagjiaturës apo piraterisë, pasi është e rëndësishme që krijuesit trajtohen në mënyrë të drejtë, duke përfshirë edhe shpërblimin e duhur për krijimet dhe veprat e tyre, por ligji i gabuar për të drejtën e autorit po pengon përdoruesit e internetit të punojnë lirisht.

Këtë vjeshtë, Komisioni Europian ka në plan për të reformuar kuadrin e së drejtës së autorit të BE-së. Njerëzit në BE dhe në botë kanë nevojë për një ligjin që plotëson dhe rrit potencialin e internetit, duke mos e minuar atë. Teknologjia përparon me shpejtësi, dhe ligjet shpesh nuk e ndjekin ritmin. Kjo është arsyeja pse ligjet duhet të mendohen në mënyrë të atillë që të vlejnë edhe pas 5, 10 apo edhe 15 vitesh.

                                                                                                                           EUObserver, gusht 2016

  Kërko

  Axhenda

24-28 qershor – Mbledhja e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Europës që shënon dhe 70 vjetorin e organizatës, do të zgjedhë Sekretarin e ri të Përgjithshëm 
25 qershor – GRECO-Organi Anti-korrupsion i Këshillit të Europës publikon raportin e vitit 2018 ku janë mbikqyrur 48 shtete
25 qershor – Presidenti Juncker takon në Bruksel Zuzana Čaputován, Presidenten e re sllovake
27 qershor – Konferenca “Rikthimin në punë i të papunëve prej një kohe të gjatë” paraqet rezultatet e vlerësimit të fundit të 'Rekomandimit për papunësinë afatgjatë'
27-28 qershor - Forumi i 8-të vjetor i Strategjisë së BE-së për Rajonin e Danubit (EUSDR) 
28 qershor-  Dëgjesë publike mbi rolin e mediave në komunikimin e të drejtave të personave me aftësi të kufizuar

  FJALOR

Komiteti Europian i Sindikatave për Arsimin (ETUCE)

ETUCE përfaqëson 132 Sindikata në 51 vende/shtete europiane, përfshirë këtu dhe Shqipërinë, dhe ka në total 11 milion persona - staf arsimor në të gjithë Europën. ETUCE është partneri social i mësuesve në nivel Europian dhe mbrojtës i interesave të tyre në Komisionin Europian. E themeluar më 1977, ETUCE është e përbërë nga sindikata kombëtare të mësuesve dhe personel të të gjitha fushave dhe niveleve të arsimit duke filluar nga edukimi i përgjithshëm, arsimi profesional dhe trajnimi, si dhe arsimi i lartë apo kërkimi shkencor.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1