E Premte, 19 Korrik 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Ulet papunësia në Kroaci, por ulet dhe fuqia punëtore...

kroaci papunesiStatistikat e fundit në Kroaci tregojnë një ulje të papunësisë në nivel shumë më të lartë se vendet e tjera të Unionit. Por, nga ana tjetër ajo që vihet re me shqetësim është edhe ulja e fuqisë punëtore. Në pamje të parë duket paradoksale, por nga studimet e fundit kanë arritur të nxirren dhe faktorët kryesorë që kanë ndikuar në krijimin e kësaj situate.


Në dhjetor të vitit 2015 papunësia ishte në nivelin 15% ndërsa një vit më vonë ajo zbriti në 11.4%. E përkthyer në shifra, nga 281,000, numri i të papunëve zbriti në 206,000. Byroja Kroate e Statistikave paralajmëroi duke thënë që pavarësisht faktit që papunësia ka rënë, numri i punëtorëve ka rënë gjithashtu. Ajo vijoi më tej duke shpjeguar që Eurostat-i në dhënien e këtyre statistikave është bazuar në sondazhe si dhe në statistikat e papunësisë të nxjerra nga Byroja Kroate e Punësimit.

Shumë ekspertë janë të mendimit që kjo rënie e papunësisë vjen si pasojë e emigrimit të Kroatëve në vendet e tjera të Unionit si në Gjermani apo Austri. Ndërsa vitet e fundit vihet re dhe migrimi drejt Irlandës. Matematicieni çek Jakub Marian duke përdorur statisktikat e Kombeve të Bashkuara mbi migracionin, ka skicuar një hartë të Europës duke dhënë përqindjen e emigrimit të çdo shteti në kontinention europian. Në rastin e Kroacisë kjo hartë tregon që sot 20.4% e popullsisë Kroate jeton jashtë territori kroat, shifër kjo e dyta përsa i përket vendeve anëtare të Unionit, pas Portugalisë e cila udhëheq me 22.3%.

Ndërsa pjesa tjetër e vendeve të Ballkanit që nuk janë anëtare të BE-së kanë shifra akoma më të larta. Mali i Zi me 22.1%, Maqedonia 24.8%, Shqipëria 38.8% dhe udhëheq Bosnja me një shifër kolosale prej 43.3%.
Veç emigrimit, një faktor tjetër që ka ndikuar në uljen e papunësisë është dhe plakja e saj. Sipas statistikave, nga 4.2 milion që është popullsia aktuale, mbi 1.2 milion kanë dalë në pension. Kjo përfaqëson një shifër alarmante e shqetësuese si për autoritetet kroate po ashtu dhe vetë Bashkimin Europian, pasi kjo situatë mund të ndikojë në ekonominë e vendit më të ri të Unionit.

                                                                                                                        BalkanInsight, shkurt 2017

  Kërko

  Axhenda

24-28 qershor – Mbledhja e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Europës që shënon dhe 70 vjetorin e organizatës, do të zgjedhë Sekretarin e ri të Përgjithshëm 
25 qershor – GRECO-Organi Anti-korrupsion i Këshillit të Europës publikon raportin e vitit 2018 ku janë mbikqyrur 48 shtete
25 qershor – Presidenti Juncker takon në Bruksel Zuzana Čaputován, Presidenten e re sllovake
27 qershor – Konferenca “Rikthimin në punë i të papunëve prej një kohe të gjatë” paraqet rezultatet e vlerësimit të fundit të 'Rekomandimit për papunësinë afatgjatë'
27-28 qershor - Forumi i 8-të vjetor i Strategjisë së BE-së për Rajonin e Danubit (EUSDR) 
28 qershor-  Dëgjesë publike mbi rolin e mediave në komunikimin e të drejtave të personave me aftësi të kufizuar

  FJALOR

Komiteti Europian i Sindikatave për Arsimin (ETUCE)

ETUCE përfaqëson 132 Sindikata në 51 vende/shtete europiane, përfshirë këtu dhe Shqipërinë, dhe ka në total 11 milion persona - staf arsimor në të gjithë Europën. ETUCE është partneri social i mësuesve në nivel Europian dhe mbrojtës i interesave të tyre në Komisionin Europian. E themeluar më 1977, ETUCE është e përbërë nga sindikata kombëtare të mësuesve dhe personel të të gjitha fushave dhe niveleve të arsimit duke filluar nga edukimi i përgjithshëm, arsimi profesional dhe trajnimi, si dhe arsimi i lartë apo kërkimi shkencor.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1