E Martë, 02 Qershor 2020
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Artikujt

Qytetarët e BE-së kërkojnë më tepër barazi sociale


shutterstock 446387371Barazia shoqërore shihet si një ndër prioritetet më të rëndësishme sot dhe gjithashtu si një mundësi thelbësore e ndërtimit të së ardhmes së Europës. Por sipas një sondazhi të kryer së fundmi, duket se në të vërtetë europianët janë kundër krijimit të një qeverie ekonomike të BE-së. Një eurobarometër i ‘veçantë’ në lidhje me të ardhmen e Europës i publikuar këto kohë, bën me dije se europianët janë ende më të shqetësuar në lidhje me pasojat e krizës ekonomike sesa për çfarëdo lloj krize tjetër.


Papunësia shihet ende si sfida kryesore për pothuajse gjysmën e europianëve (45%), e ndjekur më pas nga pabarazia sociale (36%). Ndërkohë, që çështjet e tilla si migracioni (36%), terrorizmi dhe siguria (31%) vijnë të tretat dhe të katërtat në listën e shqetësimeve për qytetarët evropianë. Në dritën e këtyre të dhënave, pjesa më e madhe e të anketuarve u shprehën se më shumë vëmendje duhet t'i kushtohet barazisë sociale dhe solidaritetit (46%), në krahasim me tema të tjera të tilla si mbrojtja e mjedisit (31%) apo progresi dhe inovacioni (28%).

A ka akoma ndjeshmëri dhe interes ndaj çështjeve Europiane?

Europianët duken të jenë më pak entuziastë kur vjen puna për t’i dhënë një rol më të madh institucioneve të BE-së në menaxhimin e ekonomisë. Sipas rezultateve të sondazhit të kryer, vetëm 1 në 5 europianë është shprehur në favor se një qeveri ekonomike për BE-në do të jetë padyshim e dobishme për të ardhmen e Europës. Ndërsa në anën tjetër të medaljes, shumica e tyre, pra rreth 53% propozuan standardet e krahasueshme të jetesës në të gjithë BE-në, si më të dobishme për të ndërtuar të ardhmen e Europës.

Në fakt, duhet përmendur se edhe pse 68% e europianëve favorizojnë më shumë vendimmarrje në nivel europian për të stimuluar investimet dhe krijimin e vendeve të punës, qasja europiane duket të jetë më pozitive në fusha të tjera të tilla si lufta kundër terrorizmit (80%), promovimi i demokracisë dhe paqes (80%), apo mbrojtja e mjedisit (77%).

Qytetarët e vendeve Nordike dhe Austria janë më pak mbështetës ndaj një qasjeje europiane për investimet dhe krijimin e vendeve të punës. Ndërsa 67% e gjermanëve kanë mbështetur idenë e një Europe të angazhuar në rritjen e punësimit dhe investimeve në ekonomi. Ky rezultat është mjaft interesant pasi tejkalon dhe atë të vendeve si për shembull Polonia (65%) e cila në fund të fundit përfiton më shumë nga fondet e BE-së.
Po me ekonominë ç’do të bëhet?

Një tjetër sondazh i Eurobarometrit, i publikuar vetëm javën e kaluar, bëri me dije se europianët janë më pesimistë në lidhje me ekonomitë e tyre kombëtare sesa i përket situatës së tyre personale. Ndërsa 56% e të anketuarve gjykuan negativisht situatën ekonomike në vendet e tjera, 69% e tyre besojnë se gjendja financiare ku ata jetojnë është krejtësisht e mirë. Në të njëjtën kohë, 45% e të anketuarve konsiderojnë se ndikimi i krizës ekonomike në tregun e punës do të përkeqësohet edhe më tej në të ardhmen, ndërkohë që 42% e tyre janë shprehur se tashmë duket të ketë një pikë kthese për mirë.

Fatkeqësisht, duke u bazuar edhe në të dhënat e sondazhit të kryer përgjatë muajve të fundit të këtij viti, përshtypjet për të ardhmen duken të jenë mjaft pesimiste. Më shumë se gjysma e europianëve (56%) mendojnë se jeta për fëmijët e sotëm do të jetë më e vështirë se ajo e brezit të tyre.

Asnjë përshtypje pozitive në lidhje me BE-në?

Në fakt duket se shpresa nuk është shuar ende për BE-në, pasi ekziston edhe një shumicë tjetër në radhët e europianëve të cilët duket se ndajnë një pikëpamje pozitive të projektit Europian (69%), sidomos në përputhje me opinionet e tyre rreth Gjermanisë (70%) dhe Francës (69%). Për më tepër, një grup i madh me rreth 66%, pajtohen se BE-ja është një vend i stabilitetit në një botë të trazuar.

Duke pasur parasysh rritjen e opozitës në disa shtete anëtare të thellimit të BE-së, vendet si Franca mbështesin një Europë me dy shpejtësi të ndryshme në mënyrë që kryeqytetet më pro-BE-së mund të lëvizin përpara në këtë proces.

Megjithatë, europianët mbeten të ndarë lidhur me këtë zgjidhje. Ndërkohë që 47% e të anketuarve shprehen se vendet e BE-së në favor të intensifikimit të politikave të përbashkëta europiane në fusha kyçe duhet ta bëjnë këtë gjë pa pasur nevojë të presin për të tjerët, 41% nuk pajtohen kurrsesi me këtë mundësi.
                                                                                                                              EurActiv, dhjetor 2016

  Kërko

  Axhenda

Axhenda e Javës

29 maj – Komisioneri Oliver Varhelyi do të mbajë një videokonferencë me Zyrën për Institucionet Demokratike dhe të Drejtat e Njeriut (OHDIR)

28 maj - Parlamenti Europian Komiteti për Transportin dhe Turizmin -Prezantimi nga Komisioni për paketën mbi turizmin dhe transportin për vitin 2020 dhe në vazhdim.

27 maj – 28 maj - Konferenca e Presidentëve: Presidenti i PE dhe grupet politike parlamentare
takohen paraprakisht me Kancelaren gjermane Merkel dhe Presidentin e Bundestagut, Schauble, në kuadër të Presidencës Gjermane të Këshillit që nis më 1 korrik

27 maj - Seanca Plenare e PE: Presidentja e Komisionit, von der Leyen do ti prezantojë Kuadrin Financiar Shumëvjecar të rishikuar dhe propozimet për Planin e Rimëkëmbjes, si edhe do të debatojë me eurodeputetët

- Komisioneri i ekonomisë, Paolo Gentiloni mban një fjalim në seminarit online mbi temën, "E ardhmja e Eurozonës dhe përgjigjja ndaj COVID-19".

25 maj – Parlamenti Europian: Komiteti mbi të Drejtat Civile, Drejtësinë dhe Marrëdhëniet e Brendshme, do të votojë mbi Rekomandimet për negociata për një bashkëpunim të ri të Mbretërisë së Bashkuar.

- Anëtarët e Këshillit Ekonomik të Zonës Europiane diskutojnë, përmes videokonferencës, funksionin e përgjithshëm të Marrëveshjes EEA dhe efektet e COVID-19 në tregun e brendshëm.

  FJALOR

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1