E Martë, 02 Qershor 2020
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Marrëveshja e Tregtisë BE-SHBA: 11 debate në PE këtë javë

TTipParlamenti Europian po punon për qëndrimin që do të mbajë këtë javë lidhur me marrëveshjen e tregtisë BE-SHBA të njohur si Partneriteti Transatlantik i Tregtisë dhe Investimeve (TTIP). Komiteti Ndërkombëtar i Tregtisë, i cili është përgjegjës për hartimin e qëndrimit të Parlamentit, do të diskutojë rekomandimet për herë të parë këtë të martë, ndërsa 10 nga 13 komisionet që do të kontribuojnë në raport gjithashtu do të diskutojnë ose votojnë këtë javë duke shprehur mendimin e tyre.


Marrëveshja e tregtisë, e cila ende po negociohet, mund të hyjë në fuqi vetëm nëse ajo miratohet njëkohësisht nga Këshilli dhe Parlamenti Europian. Eurodeputetët kanë paralajmëruar tashmë se ata nuk do të miratojnë marrëveshjen në çdo klauzolë dhe se do ndjekin nga afër çështje të tilla si standardi i ushqimit.
Por një marrëveshje e tregtisë BE-SHBA, për të cilën raundi i tetë i bisedimeve u zhvillua në Bruksel muajin e kaluar, do të mund të krijojë bllokun më të madh të tregtisë të mallrave pa tarifë në botë, dhe të vendosë bazën për standartet rregulluese në tregtinë botërore.

Zyrtarëve të tregtisë i është dhënë si afat kohor viti 2015 për të siguruar një projekt-marrëveshje mbi TTIP, e cila pastaj do të duhet të ratifikohet nga parlamentet kombëtare dhe ai europian , si dhe nga Kongresi Amerikan. Në 28 vendet anëtare të BE-së, shumica e popullsisë mbështet marrëveshjen e planifikuar TTIP të tregtisë së lirë BE-SHBA. Por në Gjermani, kundërshtarët e saj janë në shumicë. 58% e qytetarëve të BE-së janë në favor të marrëveshjes së planifikuar të tregtisë së lirë dhe vetëm një në katër individë është kundër saj. 

TTIP përballet me një opozitë të shprehur nga një numër i caktuar i OJQ-ve, sindikatave dhe grupeve të konsumatorëve të cilët thonë se kjo do të dobësojë mbrojtjen e konsumatorit dhe mjedisit dhe standartet sociale. Në një deklaratë për shtyp të hënën, aleanca 'Stop TTIP' tha se peticioni i saj, që i bën thirrje Komisionit Europian të ndalojë bisedimet, është nënshkruar nga 1.5 milion europianë.

Ministri gjerman i Çështjeve Ekonomike Sigmar Gabriel akuzon kritikët e marrëveshjes BE-SHBA si përhapës paniku, bazuar nga fakti se publiku është duke ecur me parullën "TTIP është një e keqe", "nuk do të na çojë përpara".

"Kushdo që thjesht shpreson të ndezë emocionet nuk u ngjall besim njerëzve. Çështja e TTIP duhet të debatohet intensivisht por "në bazë të fakteve dhe jo në bazë të supozimeve të paqarta", theksoi Gabriel.Sipas edicionit kombëtar të sondazhit Eurobarometër, të publikuar më 19 shkurt, duket se TTIP ka më shumë kundërshtarë se mbështetës. Rezultatet e studimit treguan se 41% e gjermanëve ishin kundër marrëveshjes, 39% në favor dhe 20% neutralë. Qytetarët e Austrisë dhe Luksemburgut ishin skeptikë për TTIP në një mënyrë të ngjashme, respektivisht me 53% dhe 43% të të anketuarve.

"Është e vështirë për mua për të analizuar pse debati është aq i nxehtë në Gjermani," u shpreh Komisioneria e tregtisë së BE-së Cecilia Malmström, duke vazhduar se ajo nuk e di pse shqetësimi është aq i dallueshëm në Gjermani dhe se ajo nuk do të spekulojë mbi këtë gjë. Është e qartë, tregon Malmström, se Gjermania është një nga vendet që pritet të përfitojë më shumë nga TTIP. Negociatat mbi marrëveshjen TTIP kanë përfunduar tani raundin e tyre të tetë. Malmström shpreson që ato do të përmbyllen gjatë presidencës së Barack Obamës, por sipas saj nuk mund të thuhet që TTIP duhet të hyjë në fuqi deri atëherë.
                                                                                                                                EurActiv, shkurt 2015

  Kërko

  Axhenda

Axhenda e Javës

29 maj – Komisioneri Oliver Varhelyi do të mbajë një videokonferencë me Zyrën për Institucionet Demokratike dhe të Drejtat e Njeriut (OHDIR)

28 maj - Parlamenti Europian Komiteti për Transportin dhe Turizmin -Prezantimi nga Komisioni për paketën mbi turizmin dhe transportin për vitin 2020 dhe në vazhdim.

27 maj – 28 maj - Konferenca e Presidentëve: Presidenti i PE dhe grupet politike parlamentare
takohen paraprakisht me Kancelaren gjermane Merkel dhe Presidentin e Bundestagut, Schauble, në kuadër të Presidencës Gjermane të Këshillit që nis më 1 korrik

27 maj - Seanca Plenare e PE: Presidentja e Komisionit, von der Leyen do ti prezantojë Kuadrin Financiar Shumëvjecar të rishikuar dhe propozimet për Planin e Rimëkëmbjes, si edhe do të debatojë me eurodeputetët

- Komisioneri i ekonomisë, Paolo Gentiloni mban një fjalim në seminarit online mbi temën, "E ardhmja e Eurozonës dhe përgjigjja ndaj COVID-19".

25 maj – Parlamenti Europian: Komiteti mbi të Drejtat Civile, Drejtësinë dhe Marrëdhëniet e Brendshme, do të votojë mbi Rekomandimet për negociata për një bashkëpunim të ri të Mbretërisë së Bashkuar.

- Anëtarët e Këshillit Ekonomik të Zonës Europiane diskutojnë, përmes videokonferencës, funksionin e përgjithshëm të Marrëveshjes EEA dhe efektet e COVID-19 në tregun e brendshëm.

  FJALOR

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1