E Premte, 19 Korrik 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Euro Samiti: Pa marrëveshje për krizën greke

150622-OE-Blog-Eurosummit-GreeceMë 22 qershor, Presidenti i Komisionit Europian, Jean-Claude Juncker, së bashku me Presidentin e Euro Samitit, Donald Tusk, Presidentin e Euro grupit, Jeroen Dijsselbloem, Presidentin e Bankës Qendrore Europiane, Mario Draghi, dhe Presidentin e Parlamentit Europian, Martin Schulz – diskutuan mbi planet ambicioze për të thelluar Bashkimin Ekonomik dhe Monetar (EMU), të cilat do të zbatohen duke filluar nga 1 korrik 2015 dhe pritet të përfundojnë me sukses deri në 2025.


E gjithë vëmendja është drejtuar ndaj Greqisë e cila u përball me kritika nga krerët europianë. Kryeministri grek Aleksis Tsipras tha se shpresonte që Greqia do të rritej brenda eurozonës. Ai prezantoi propozime të reja në përpjekje për të parandaluar mospagimin në kohë të 1.6 miliard€ të kredisë ndaj FMN-së.
Bisedimet për borxhet e Greqisë u zhvilluan rreth politikave ekonomike të mëposhtme:

-Kreditorët ndërkombëtarë kërkuan që shpenzimet e pensioneve të ulen me 1% të PBB-së duke synuar kështu pension të parakohshëm, jo pensionistë më të ardhura më të ulta. Greqia nuk pranoi shkurtime të pagesave të pensioneve ose pagave të sektorit publik, duke thënë se dy të tretat e pensionistëve janë shumë pranë limitit të varfërisë.
- Kreditorët gjithashtu kërkuan një bazë më të gjerë të TVSH-së; por Kryeministri grek tha se nuk mund të lejonte TVSH shtesë pasi kjo do t’i bënte dëm evazionit fiskal në vend.
Liderët europianë dhe përfaqësuesit e institucioneve u shprehën të shqetësuar pasi Greqia nuk po ofron reforma të besueshme. Ja se si u shprehën ata gjatë samitit:

Ministri Gjerman i Financave, Wolfgang Schaeuble tha se nuk kishte propozime të konsiderueshme nga Greqia. Ai u shpreh se nuk kishte parë asgjë të re deri më tani dhe "pa ndonjë gjë të re, nuk ka asgjë që ministrat mund të përgatisin për udhëheqësit e tyre."

Kreu i grupit të Ministrave të Financave të Eurozonës, Jeroen Dijsselbloem, tha se është e pamundur të ketë një vlerësim përfundimtar pasi propozimet e Greqisë nuk ishin të një forme të pranueshme si përfundimtare.

Ministri Irlandez i Financave, Michael Noonan gjithashtu u shpreh se propozimet e Greqisë sollën më shumë konfuzion gjatë diskutimeve dhe asgjë nuk ishte e qartë prandaj është e nevojshme të mbahet një takim tjetër të enjten. Edhe për Ministrin Finlandez të Financave, Alexander Stubbas nuk u pa të arrihej në kompromise dhe qëllime të përbashkëta duke e cilësuar takimin si një humbje kohe pasi edhe ministrat e financave dhe kryeministrat e vendeve anëtare.

Euro Samiti përfundoi pa një marrëveshje ndërmjet Greqisë dhe udhëheqësve të saj, por la mundësinë për një marrëveshje në fund të kësaj jave ku pritet te mbahet një samit emergjent për të konkretizuar planet e ndërmarra. Ndërkohë Greqia duhet të jetë dakord me reformat ekonomike të rekomanduara nga udhëheqësit ekonomik të Bashkimit Monetar Europian dhe duhet të shlyejë kreditë e saj deri në fund të qershorit ose në të kundërt rrezikon të dalë jashtë Eurozonës.
                                                                                                                                  BBC, qershor 2015

  Kërko

  Axhenda

24-28 qershor – Mbledhja e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Europës që shënon dhe 70 vjetorin e organizatës, do të zgjedhë Sekretarin e ri të Përgjithshëm 
25 qershor – GRECO-Organi Anti-korrupsion i Këshillit të Europës publikon raportin e vitit 2018 ku janë mbikqyrur 48 shtete
25 qershor – Presidenti Juncker takon në Bruksel Zuzana Čaputován, Presidenten e re sllovake
27 qershor – Konferenca “Rikthimin në punë i të papunëve prej një kohe të gjatë” paraqet rezultatet e vlerësimit të fundit të 'Rekomandimit për papunësinë afatgjatë'
27-28 qershor - Forumi i 8-të vjetor i Strategjisë së BE-së për Rajonin e Danubit (EUSDR) 
28 qershor-  Dëgjesë publike mbi rolin e mediave në komunikimin e të drejtave të personave me aftësi të kufizuar

  FJALOR

Komiteti Europian i Sindikatave për Arsimin (ETUCE)

ETUCE përfaqëson 132 Sindikata në 51 vende/shtete europiane, përfshirë këtu dhe Shqipërinë, dhe ka në total 11 milion persona - staf arsimor në të gjithë Europën. ETUCE është partneri social i mësuesve në nivel Europian dhe mbrojtës i interesave të tyre në Komisionin Europian. E themeluar më 1977, ETUCE është e përbërë nga sindikata kombëtare të mësuesve dhe personel të të gjitha fushave dhe niveleve të arsimit duke filluar nga edukimi i përgjithshëm, arsimi profesional dhe trajnimi, si dhe arsimi i lartë apo kërkimi shkencor.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1