E Premte, 19 Korrik 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Kina-vendi i parë jashtë BE-së kontribues në Planin për Investim

china-euMë 29 shtator 2015, ditën e martë, zv. Presidenti i Komisionit Europian, përgjegjës për Punësimin, Rritjen, Investimet dhe Konkurrencën, z. Jyrki Katainen, i shoqëruar nga Përfaqësues të tjerë të Komisionit, realizoi në Pekin një Takim të Nivelit të Lartë mbi Dialogun Ekonomik dhe Tregtinë, me Kryetarin e Këshillit të Shtetit Kinez, z. Li Keqiang dhe me zëvendësin e tij, Z. Ma Kai. Në fokus të takimit ishin diskutimet për mundësi të reja investimi në kuadër të Planit për Investim, i cili u shoqërua nga nënshkrimi i Memorandumit të Mirëkuptimit mbi “ Platformën e Ndërlidhjes BE- Kinë për forcimin e sinergjisë mes nismës kineze “Një rrip, një rrugë” dhe rrjetit Trans-Europian të Transportit”.

Dialogu i Nivelit të Lartë është një nismë e filluar që në vitin 2007 mes Kinës dhe BE-së, për të analizuar çështjet e tregtisë dhe investimit, teknologjisë dhe pronës intelektuale, si dhe për të thelluar bashkëpunimin ekonomik BE-Kinë. Ky samit ndërlidh tre burime madhore financiare: Fondin Kinez të Rrugës së Mëndafshit, Planin e Komisionit Europian dhe Bankën Europiane të Investimeve, dhe do të krijojë një grup ekspertësh nga këto organizma të cilët do të eksplorojnë fushat dhe mundësitë për bashkëfinancimin dhe pjesëmarrjen e palës kineze, ku prioritet do të ketë transporti për të promovuar ndërlidhjen mes tyre.

Gjithashtu, përfaqësuesit kinezë konfirmuan kontributin e tyre financiar për Planin e Investimit të Europës, ku deri tani vetëm nëntë vende anëtare të BE-së kanë konfirmuar kontributet e tyre, si Britania e Madhe që mban rekordin me 8.5 bilion €, ndjekur nga Gjermania dhe Franca me 8 bilion €. Kina bëhet vendi i parë jo-europian që do të financojë këtë projekt, gjithashtu ka shumë mundësi që Kina të bëhet edhe kontribuuesi më i madh jo-europian i Planit të Junckerit. Edhe pse gjatë takimit nuk u specifikua asnjë shifër konkrete, mendohet se investimi mund të shkojë nga 5 deri në 10 bilion €. Marrëveshje të tjera u arritën gjatë samitit, ku z. Günther Oettinger, Komisioneri Europian përgjegjës për Ekonominë dhe Shoqërinë Dixhitale përmbylli një marrëveshje mbi “5G”, ndërsa znj. Violeta Bulc, përfaqësuese e Komisionit, përgjegjëse për Transportin mbajti takime mbi bashkëpunimin në infrastrukturë dhe transport dhe investimeve në këtë fushë.

Arritjet e samitit nënkuptojnë për Kinën më shumë hapësira për të qenë pjesë e ekonomisë europiane, duke pasur gjithashtu më shumë tregje për investime që forcojnë rolin e saj si “soft power” në Europë. Gjithashtu ajo ka marrë mbështetje nga BE për një anëtarësim të mundshëm në BERZH, por edhe mbi çështje që prekin FMN dhe Bankën Botërore. Ndërkohë që Kina përfiton shumë nga një bashkëpunim i tillë, për BE-në lind pyetja nëse ai do të nënkuptojë më shumë vende të reja pune për europianët, pasi në shumë raste kompanitë kineze kanë sjellë punëtorë nga Kina në projektet e tyre në BE. I pyetur gjatë takimit, z. Katainen u shpreh se ai nuk vë re shumë punëtorë kinezë në Europë dhe se nuk do të ketë një trajtim special për kompanitë kineze, të cilat gjithashtu duhet të respektojnë të drejtat e punëtoreve, si dhe ligjet europiane të punës dhe mjedisit gjatë aktivitetit të tyre në vendet e BE-së.

EuropeanSting, tetor 2015

  Kërko

  Axhenda

24-28 qershor – Mbledhja e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Europës që shënon dhe 70 vjetorin e organizatës, do të zgjedhë Sekretarin e ri të Përgjithshëm 
25 qershor – GRECO-Organi Anti-korrupsion i Këshillit të Europës publikon raportin e vitit 2018 ku janë mbikqyrur 48 shtete
25 qershor – Presidenti Juncker takon në Bruksel Zuzana Čaputován, Presidenten e re sllovake
27 qershor – Konferenca “Rikthimin në punë i të papunëve prej një kohe të gjatë” paraqet rezultatet e vlerësimit të fundit të 'Rekomandimit për papunësinë afatgjatë'
27-28 qershor - Forumi i 8-të vjetor i Strategjisë së BE-së për Rajonin e Danubit (EUSDR) 
28 qershor-  Dëgjesë publike mbi rolin e mediave në komunikimin e të drejtave të personave me aftësi të kufizuar

  FJALOR

Komiteti Europian i Sindikatave për Arsimin (ETUCE)

ETUCE përfaqëson 132 Sindikata në 51 vende/shtete europiane, përfshirë këtu dhe Shqipërinë, dhe ka në total 11 milion persona - staf arsimor në të gjithë Europën. ETUCE është partneri social i mësuesve në nivel Europian dhe mbrojtës i interesave të tyre në Komisionin Europian. E themeluar më 1977, ETUCE është e përbërë nga sindikata kombëtare të mësuesve dhe personel të të gjitha fushave dhe niveleve të arsimit duke filluar nga edukimi i përgjithshëm, arsimi profesional dhe trajnimi, si dhe arsimi i lartë apo kërkimi shkencor.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1