E Mërkurë, 03 Qershor 2020
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Zgjedhjet në Moldavi: Pro-europianë apo Pro-rusë ?

moldaviPavarësisht se ishin zgjedhjet kombëtare në Moldavi duket sikur qytetarët duhet të zgjidhnin mes “Europës ose Rusisë”. Me 95% të votave të numëruara nga zgjedhjet e 30 nëntorit pro-europianët kanë arritur të fitojnë rreth 55 vende në parlamentin 101-vendesh, kështu tre partitë që synojnë integrimin e Moldavisë në Bashkimin Europian duket se do të formojnë qeverinë e ardhshme të Moldavisë.


Gjithsesi shumë qytetarë vendosin në pikpyetje legjitimitetin e zgjedhjeve, sepse partisë që ata kishin planifikuar të votonin iu ndalua pjesëmarrja në zgjedhje. Më 29 nëntor Gjykata Supreme e Moldavisë konfirmoi një vendim të mëparshëm i cili argumentonte se partia e re e udhëhequr nga Renato Usatii, një biznesmen i pasur, nuk mund të lejohej në zgjedhje sepse kjo parti ishte financuar nga fonde të jashtme, të paligjshme. Zoti Usatii e kishte pozicionuar partinë e tij të re si pro-ruse, dhe bënte thirrje për tu bërë pjesë e një bashkimi të ri doganor euroaziatik, së bashku me ish-republikat e tjera sovjetike. Për më tepër tre ditë para zgjedhjeve befas iku në Moskë kështu mesa duket dhe financimet i vinin nga Rusia.

Një tjetër situatë që ngjall dyshime është krijimi i të ashtuquajturës "parti klon" e cila u krijua pak para zgjedhjeve ku emri dhe simboli i së cilës ishin të ngjashme me Partinë Komuniste të zakonshme. Dorin Chirtoaca, kryetari i bashkisë së Kishinaut pavarësisht se është një pro-europian i patundur, thotë se ai mendon se kjo “parti klon” është krijuar për të ngatërruar votuesit e moshuar. Kjo parti mori 5% të votave, që është më pak se pragu i nevojshëm për të hyrë në parlament, por nëse të gjithë votat e saj do të kishin shkuar në favor të Partisë Komuniste aktuale, pro-evropianët do ti kishin humbur zgjedhjet.
Zoti Chirtoaca, përfaqësues i Partisë Liberale, parti e cila me shumë gjasa do të përfshihet në koalicionin e ri, thotë se BE-ja dhe Amerika duhet të insistojnë shumë që politikanët moldavë ta luftojnë korrupsionin. Victor Chirila, drejtor i Shoqatës për Politikat e Jashtme të vendit, një organizatë think-tank, shprehet se prioritet i momentit është stabilizimi i qeverisë së re dhe të brishtë. Një mënyrë e mirë për ta bërë këtë do të jetë kërkimi i mbështetjes nga komunistët. Në të kundërt, votuesit moldavë, pro-rusë mund të ndjehen sikur bashkëqytetarët e tyre pro-europiane janë duke u thënë atyre "ju nuk llogariteni dhe ne do të bëjmë ashtu si mendojmë ne".

Bashkëpunimi është shumë i rëndësishëm për Moldavinë për përparimin e saj ekonomik dhe për të sfiduar ndarjet të cilat sjellin efekte mjaft negative për një vend të vogël.
                                                                                                                 The Economist, Dhjetor 2014

  Kërko

  Axhenda

Axhenda e Javës

29 maj – Komisioneri Oliver Varhelyi do të mbajë një videokonferencë me Zyrën për Institucionet Demokratike dhe të Drejtat e Njeriut (OHDIR)

28 maj - Parlamenti Europian Komiteti për Transportin dhe Turizmin -Prezantimi nga Komisioni për paketën mbi turizmin dhe transportin për vitin 2020 dhe në vazhdim.

27 maj – 28 maj - Konferenca e Presidentëve: Presidenti i PE dhe grupet politike parlamentare
takohen paraprakisht me Kancelaren gjermane Merkel dhe Presidentin e Bundestagut, Schauble, në kuadër të Presidencës Gjermane të Këshillit që nis më 1 korrik

27 maj - Seanca Plenare e PE: Presidentja e Komisionit, von der Leyen do ti prezantojë Kuadrin Financiar Shumëvjecar të rishikuar dhe propozimet për Planin e Rimëkëmbjes, si edhe do të debatojë me eurodeputetët

- Komisioneri i ekonomisë, Paolo Gentiloni mban një fjalim në seminarit online mbi temën, "E ardhmja e Eurozonës dhe përgjigjja ndaj COVID-19".

25 maj – Parlamenti Europian: Komiteti mbi të Drejtat Civile, Drejtësinë dhe Marrëdhëniet e Brendshme, do të votojë mbi Rekomandimet për negociata për një bashkëpunim të ri të Mbretërisë së Bashkuar.

- Anëtarët e Këshillit Ekonomik të Zonës Europiane diskutojnë, përmes videokonferencës, funksionin e përgjithshëm të Marrëveshjes EEA dhe efektet e COVID-19 në tregun e brendshëm.

  FJALOR

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1