E Premte, 19 Korrik 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Regjistri i përbashkët i pronarëve të kompanive europiane

register

Kjo iniciativë vjen pas skandalit të rrjedhjes së taksave në Luksemburg që tronditi Komisionin Europian dhe me qëllimin e rritjes së efektivitetit të taksimit të këtyre subjekteve. Aktivistët mendojnë se do të jetë një mjet vital në luftën kundër shmangies së taksave nga bizneset shumëkombëshe. Në mënyrë që ky parashikim të bëhet ligj i BE-së, si Parlamenti dhe Këshilli duhet të bien dakord për një tekst identik.

Vërtetimi i interesit legjitim

Detajet mbi mënyrën se si do të provohet interesi legjitim mbeten të paqarta por mendohet se shtetet anëtare do të kenë liri veprimi në vendosjen e përcaktimeve specifike. Danimarka, Franca dhe Britania e Madhe kanë sinjalizuar se ato do ti bëjnë regjistrat e tyre plotësisht të aksesueshëm për publikun. Koalicioni për Transparencë Financiare, një rrjet global i OJQ-ve, u bëri thirrje edhe vendeve të tjera anëtare të ndjekin shembullin e këtyre vendeve.

Subjektet që kalojnë testin e legjitimitetit do të jetë në gjendje për të aksesuar emrin e pronarit, muajin, vitin e lindjes, vendbanimin dhe detaje mbi pronësinë. Eurodeputetët kanë parashikuar disa përjashtime, të tilla si një për subjektet pronarë nën moshë, të cilat për arsye sigurie u duhet ruajtur privatësia.

Transparency International është shprehur se të kërkuarit nga publiku për të provuar një "interes të ligjshëm" është në kundërshtim me idenë e transparencës, dhe e vë të gjithë barrën e provës mbi publikun, ndërkohë që kriminelët e mundshëm të cilët mund të jenë të përfshirë në sistemin financiar europian veprojnë lirisht.

Mospërfshirja e Trusteve në regjistër

Sipas kompromisit të arritur, regjistri do të përfshijë vetëm kompanitë me të ardhura të tatueshme, por kjo mund të shërbejë si një shteg që mund të shfrytëzohet nga pronarët e Trusteve. Edhe një studim i OECD “Raporti për shpërdorimin e korporatave për qëllime të paligjshme” evidenton se Trustet përbëjnë shtresën e fundit të fshehtësisë për ato që duan të fshehin identitetin e tyre. Ai jep dhe shembullin e ish presidentit nigerinan Abacha, i cili gjatë sundimit të tij 1993-1998 ka arritur të vjedh 5 bilion $ amerikan.

Marrëveshja e arritur, tani duhet tu kalojë ambasadorëve dhe ministrave të financave të shteteve anëtare të BE-së për ratifikim. Pas ratifikimeve do të votohet nga Parlamenti Europian vitin e ardhshëm. Rregullat e reja do të sigurojnë transparencë shumë më të madhe të strukturave-hije të biznesit që janë në zemër të skemave të pastrimit të parave, si dhe skemat e përdorura nga bizneset për të shmangur përgjegjësinë e tyre tatimore.
                                                                                                                        EuroActic, dhjetor 2014

  Kërko

  Axhenda

24-28 qershor – Mbledhja e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Europës që shënon dhe 70 vjetorin e organizatës, do të zgjedhë Sekretarin e ri të Përgjithshëm 
25 qershor – GRECO-Organi Anti-korrupsion i Këshillit të Europës publikon raportin e vitit 2018 ku janë mbikqyrur 48 shtete
25 qershor – Presidenti Juncker takon në Bruksel Zuzana Čaputován, Presidenten e re sllovake
27 qershor – Konferenca “Rikthimin në punë i të papunëve prej një kohe të gjatë” paraqet rezultatet e vlerësimit të fundit të 'Rekomandimit për papunësinë afatgjatë'
27-28 qershor - Forumi i 8-të vjetor i Strategjisë së BE-së për Rajonin e Danubit (EUSDR) 
28 qershor-  Dëgjesë publike mbi rolin e mediave në komunikimin e të drejtave të personave me aftësi të kufizuar

  FJALOR

Komiteti Europian i Sindikatave për Arsimin (ETUCE)

ETUCE përfaqëson 132 Sindikata në 51 vende/shtete europiane, përfshirë këtu dhe Shqipërinë, dhe ka në total 11 milion persona - staf arsimor në të gjithë Europën. ETUCE është partneri social i mësuesve në nivel Europian dhe mbrojtës i interesave të tyre në Komisionin Europian. E themeluar më 1977, ETUCE është e përbërë nga sindikata kombëtare të mësuesve dhe personel të të gjitha fushave dhe niveleve të arsimit duke filluar nga edukimi i përgjithshëm, arsimi profesional dhe trajnimi, si dhe arsimi i lartë apo kërkimi shkencor.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1