E Premte, 19 Korrik 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

4 skenarë të mundshëm për BE-në, 30 vjet pas Maastricht

Photo atrikulli EU 2023Projekti europian po përballet me sfida të pa-precedentë dhe katër skenarë të ndryshëm mund të jenë të mundshëm në Europën e së ardhmes. Terrori në Paris, Brukseli i bllokuar, Franca është “në luftë” sipas Presidenti Hollande, ndërsa rivali i tij i ekstremit të djathtë pohon se “francezët nuk janë më të sigurt”. Përgjatë rajonit, nacionalistët nuk po arrijnë të dallojnë refugjatët nga terroristët. Ndjesia anti-refugjate duket se po theksohet, ndërsa demonstrues vijojnë të mbushin rrugët e qyteteve europiane. Vetëm në një minutë, kontinenti përballet me krizën më të madhe të emigrantëve që prej përfundimit të Luftës së Dytë Botërore. Shumë skeptikë vijojnë të pyesin nëse udhëtimet në një Europë “pa kufij” në 26 vendet e zonës Schengen, kanë prekur fundin. Vlerat europiane të skicuara në Traktatin e Lisbonës për “dinjitetin njerëzor, lirinë, demokracinë, barazinë, shtetin e së drejtës dhe të drejtat e njeriut” janë në një sfidë direkt. 

Në të njëjtën kohë, ka shqetësime të vazhdueshme për trajektoren e ekonomisë europiane. Produktiviteti vazhdon të bjerë. Investimet janë shumë të ulëta. Ngurtësimi i punësimit dhe rregullave të tjera vijojnë të lënë në hije rinovimin dhe rritjen. Dhe pavarësisht disa përmirësimeve, papunësia është një shqetësim i vazhdueshëm – veçanërisht tek grupet e të rinjve. Të marrë së bashku, të gjithë këto elemente, kur bëhet fjalë për një zhvillim institucional të qëndrueshëm të BE-së, tregojnë për kufizime të pa precedentë të ëndrrës europiane.
Duke marrë në konsideratë perspektivën aktuale, katër skenarë të ndryshëm janë të mundur për të ardhmen e BE-së të parashikuar për vitin 2023 ku njëkohësisht shënohen edhe 30 vjet nga miratimi i Traktatit të Maastricht:

• “Rilindja” Në rastin më të mirë, një lëvizje e udhëhequr nga të rinjtë do të restauronte dinamizmin në BE, ndërkohë që reformat rrisin konkurrencën, injektojnë gjallëri në ekonomi dhe sfera tregtare gumëzhin nga inovacioni. BE-ja dhe institucionet e saj janë “duke u liruar” në këtë mënyrë për t’u fokusuar në mundësitë e rritjes dhe konkurrencës afatgjatë në rajon.

• “Mesjeta” Sipas këtij skenari më të pafavorshëm, Europa pëson një Grexit të shoqëruar nga një Brexit, duke gjeneruar çrregullime të pa menaxhueshme ekonomike dhe sociale, ndërsa rinia zhgënjehet gjithnjë e më shumë nga institucionet e BE-së dhe vlerat e tyre. Niveli i pakënaqësive, izolimit dhe ekstremizmit rritet vazhdimisht si rezultat i papunësisë së vazhdueshme dhe pabarazisë. Duke u përballur me nivelit më të lartë të numrit të refugjatëve, partitë anti-emigrante dhe nacionaliste lulëzojnë ndërsa BE dhe institucionet e saj grinden mes tyre.

• “Reformimi” Komisioni Europian implementon të gjitha politikat që kanë për qëllim reformat strukturore, duke përfshirë implementimin e bashkimit të bankave, ekspansionin e ngadaltë ekonomik afatshkurtër dhe tjetërsimin e të rinjve europian. Përfitimet e premtuara nga këto reforma janë të pamjaftueshme dhe kërkojnë shumë vite për t’u materializuar prandaj shumë të rinj europianë emigrojnë në kërkim të mundësive jashtë, ndërsa të tjerë mbeten në shtëpi me shpresën se mund të projektojnë reformën në traditën e lëvizjes së “1968”
• “Iluminimi” Një zbulim i madh udhëhequr nga sektori privat në teknologjinë e energjisë së pastër shkakton konkurrencë brenda europianëve në kulmin e vet. Si rezultat, përpjekjet e integrimit në BE zbehen ndërsa europianët e rinj kanë vënë një prioritet më të madh në ndërtimin e karrierës së tyre në krahasim me atë të afirmimit të institucioneve të BE-së. Perspektivat për një bashkim bankar dhe financiar zbehen ndërsa vendet europiane konkurrojnë me njëri-tjetrin në mënyrë të çrregullt dhe pa stimuj për të tërhequr investimet e huaja.

Të tillë skenarë nuk përbëjnë të ardhmen, por janë një mënyrë për t’i shërbyer dhe për të kuptuar pasojat e mundshme të gjendjes aktuale. Sulmet e fundit në Paris, së bashku me pasojat e tyre, shërbejnë për të vënë në pah se Bashkimi Perëndimor në Europë dhe në marrëdhëniet transatlantike mund të jetë i vështirë. Bashkëpunimet strategjike ndërmjet qeverive europiane dhe aleatëve të tyre duhet të mbrojnë arritjet e rendit liberal dhe vlerat që përfaqësojnë Bashkimin Europian. Një afrim i koordinuar dhe ndërtimi i shkëmbimit të inteligjencave përgjatë përpjekjeve ekonomike, siç është krijimi i bashkimit fiskal, kalimi i Partneritetit të Investimeve dhe Tregtisë Transatlantike dhe reformimi i sektorit të shërbimeve dhe tregjeve të punës, të gjitha i shërbejnë projektit Europian. BE-ja aktualisht përballet me një test të madh, por për të shmangur shkatërrimin që mund të vijë nga “Mesjeta” e 2023, veprime të koordinuara dhe të unifikuara për të forcuar projektin Europian duhet të ndërmerren që tani. 

                                                                                                                              EurActiv, dhjetor 2015

  Kërko

  Axhenda

24-28 qershor – Mbledhja e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Europës që shënon dhe 70 vjetorin e organizatës, do të zgjedhë Sekretarin e ri të Përgjithshëm 
25 qershor – GRECO-Organi Anti-korrupsion i Këshillit të Europës publikon raportin e vitit 2018 ku janë mbikqyrur 48 shtete
25 qershor – Presidenti Juncker takon në Bruksel Zuzana Čaputován, Presidenten e re sllovake
27 qershor – Konferenca “Rikthimin në punë i të papunëve prej një kohe të gjatë” paraqet rezultatet e vlerësimit të fundit të 'Rekomandimit për papunësinë afatgjatë'
27-28 qershor - Forumi i 8-të vjetor i Strategjisë së BE-së për Rajonin e Danubit (EUSDR) 
28 qershor-  Dëgjesë publike mbi rolin e mediave në komunikimin e të drejtave të personave me aftësi të kufizuar

  FJALOR

Komiteti Europian i Sindikatave për Arsimin (ETUCE)

ETUCE përfaqëson 132 Sindikata në 51 vende/shtete europiane, përfshirë këtu dhe Shqipërinë, dhe ka në total 11 milion persona - staf arsimor në të gjithë Europën. ETUCE është partneri social i mësuesve në nivel Europian dhe mbrojtës i interesave të tyre në Komisionin Europian. E themeluar më 1977, ETUCE është e përbërë nga sindikata kombëtare të mësuesve dhe personel të të gjitha fushave dhe niveleve të arsimit duke filluar nga edukimi i përgjithshëm, arsimi profesional dhe trajnimi, si dhe arsimi i lartë apo kërkimi shkencor.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1