E Enjëte, 28 Maj 2020
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Brexit do të trondiste nga themelet BE-në

brexit altinPas 44 vitesh aderim, britanikët për pak orë do ti drejtohen për herë të parë kutive të votimit në një referendum të thirrur për të vendosur nëse do të qëndrojnë në BE apo do ta lënë bashkimin. Historia e marrëdhënieve mes ishullorëve dhe kontinentit është kalamendur mes refuzimit dhe pranimit, bashkëpunimit dhe ndasive, por gjithmonë është bashkuar në një pikë: në promovimin dhe prevalimin e vlerave universale europiane si liria dhe demokracia, mbi të cilat është mbështetur deri sot edhe BE-ja.


Pikërisht, mbi principet e lirisë dhe prosperitetit është themeluar edhe BE-ja, në qendër të së cilës qëndron liria e lëvizjes së mallrave dhe njerëzve. Nga Bashkimi i Qymyrit dhe Çelikut tek Bashkimi Europian, bota u njoh me një model frymëzues, garantues i zhvillimit dhe mirqënies, shpirtit të lirë dhe rënis së barrierave. Nga 6 vende themeluese, sot BE-ja është zgjeruar në 28 anëtarë (pas 1990-s u integruan edhe vendet e Europës lindore) me të drejta të plota. Procesi ka qenë i vështirë dhe krahas zgjerimit ka ecur dhe procesi i thellimit, ngritjes së institucioneve qendrore dhe burokracisë europiane.

Por fundi i dekadës së shekullit të ri nuk e ka gjetur mirë BE-në. Pas disa aderimeve të shpejta me disa nga vendet ish-komuniste të lindjes, procesi i zgjerimit ka ngecur, ndërsa ai i thellimit ka dështuar. Si të mos mjaftonte kjo, një nga vendet më të fuqishme si Britania e Madhe do të shkojë në referendum, i pari në historinë e BE-së për të vendosur In or Out: Dhe nëse britanikët (larg qoftë) do të vendosnin për dalje, pasojat do të ishin të dyanshme dhe disa dimensionale.

Nëse e keni ndjekur me kujdes leave campaign të drejtuar nga ish-kryebashkiaku i Londrës Boris Johnson, lideri i UKIP Nigel Farage dhe Michael Gove, ministri i drejtësisë i qeverisë Cameron, duket se ajo bazohet në çështjet e migrimit, kuotave financiare që shkojnë për BE-në dhe sigurinë nën prizmin e terrorizmit dhe eksrakomunitarizmit. Në këtë sens, nëse nesër do të kemi një Brexit, do të goditej filozofia e Bashkimit, lëvizja e lirë e mallrave dhe njerëzve, do të rritej pasiguria dhe dobësohej uniteti.

Në aspektin politik, nëpërmjet një daljeje eventuale të Britanisë, do të diskreditohej uniteti i BE-së, projekti i zgjerimit dhe thellimit të procesit të integrimit. Besueshmëria për një Europë të fortë dhe të bashkuar do të merrte të tatëpjetën. Ndërkohë, një Brexit i mundshëm do të shkaktonte efekt domino edhe tek vende të tjera anëtare ku euroskepticizmi është në sulm. Partitë ekstremiste (UKIP është promotore e Brexit) si Lëvizja 5 yjet në Itali, Fronti Nacional i Mari Le Pen në Francë, dhe disa të tjera në Skandinavi ka të ngjarë dhe realisht ka të dhëna që do të ndiqnin shembullin e UKIP në Britani. Një Brexit do të hapte rrugë për rritjen elektorale momentale (shumë të dëmshme) të ekstremeve dhe euroskeptikëve.

Në aspektin ekonomik: Një Brexit do të sjellë pasiguri, shpjegojnë ekonomistët. Jashtë suazave të tregut unik europian, Britanisë do ti duhet të nisë nënshkrimin e marrëveshjeve të reja tregtare. Tarifat doganore do të rivendoseshin dhe lëvizja e lirë e qytetarëve do ti shtrëngohej rregullave të reja. Eventualisht kjo do të tkurrë në mënyrë të ndërsjelltë tregun dhe rrisë çmimet e mallrave dhe shërbimeve.

Një pjesë e madhe e emigrantëve europianë me të drejtë pune në Britani do të duhet të ktheheshin, çka do të sjellë një barrë të re në tregun e punës së ngushtuar në vendet e tyre amtare. Ndërsa largimi i tyre do të lërë vakant vende pune të cilat britanikët nuk kanë denjuar ti bëjnë deri sot. “Vetëm 1,4% të popullsisë britanike e përbëjnë emigrantët, nga 4.7% që është kjo shifër në Zvicër, 4.6% në Norvegji, shumë më shumë se në Britani”, transmeton prestigjozja The Telegraph. Këto shifra hedhin poshtë tezën e promotorëve të leave campaign se “të huajt po marrin vendet e punës së britanikëve dhe po ulin pagat”, kur në fakt është e provuar se puna e tyrë është faktor rritjeje ekonomike në Britani.

Së fundi ka edhe një aspekt gjeopolitik në këtë histori: Nëse do të kemi një Brexit, balanca e forcave brenda BE-së do të prishej. Edhe pse Britania në fushën e politikës së jashtme ka ruajtur me fanatizëm një lloj sovraniteti të zgjeruar, dalja e saj nga klubi i BE-së do të përqëndronte shumë pushtet në duart e një Gjermanie në ekspansion dhe një France jo aq të fortë sa për ta ndjekur. Europa e ka lënë pas kohën e gjakut dhe hekurit me kontributin e kësaj organizate ekonomiko-politike si BE-ja, por sot edhe pse në epokën globale dhe në një periudhë paqeje relative, rivalitetet nuk janë shuar. Një BE pa Britaninë do të ishte e disbalancuar ndaj këtyre sfidave dhe rivaliteteve në rastin më të mirë, dhe në rastin më të keq do të vendoste de fakto BE-në nën udhëheqjen energjike të një Gjermanie të fortë.

Për ta mbyllur, BE-ja sot është në ditët e saj më të këqija që nga themelimi. Një votë pro qëndrimit (remain) e britanikëve do ta ndihmonte problemin dhe do të ruante arritjet e disa dekadave. Një votë pro daljes (leave) do të shtonte pasiguritë, hapte lojën e balacave të forcave, godiste ekonominë dhe rriste ekstremizmin e euroskepticizmin në një efekt domino. Sipas një sondazhi të transmetuar nga The Telegraph, 51% e britanikëve janë për qëndrim dhe 49% për dalje. Kurrë s’ka qenë më i hollë peri ku mbahet filozofia e Bashkimi Europian…

                       Përgatiti: Altin Gjeta, Pedagog dhe kërkues i ri në Marrëdhëniet Ndërkombëtare, qershor 2016

 

  Kërko

  Axhenda

Axhenda e Javës

29 maj – Komisioneri Oliver Varhelyi do të mbajë një videokonferencë me Zyrën për Institucionet Demokratike dhe të Drejtat e Njeriut (OHDIR)

28 maj - Parlamenti Europian Komiteti për Transportin dhe Turizmin -Prezantimi nga Komisioni për paketën mbi turizmin dhe transportin për vitin 2020 dhe në vazhdim.

27 maj – 28 maj - Konferenca e Presidentëve: Presidenti i PE dhe grupet politike parlamentare
takohen paraprakisht me Kancelaren gjermane Merkel dhe Presidentin e Bundestagut, Schauble, në kuadër të Presidencës Gjermane të Këshillit që nis më 1 korrik

27 maj - Seanca Plenare e PE: Presidentja e Komisionit, von der Leyen do ti prezantojë Kuadrin Financiar Shumëvjecar të rishikuar dhe propozimet për Planin e Rimëkëmbjes, si edhe do të debatojë me eurodeputetët

- Komisioneri i ekonomisë, Paolo Gentiloni mban një fjalim në seminarit online mbi temën, "E ardhmja e Eurozonës dhe përgjigjja ndaj COVID-19".

25 maj – Parlamenti Europian: Komiteti mbi të Drejtat Civile, Drejtësinë dhe Marrëdhëniet e Brendshme, do të votojë mbi Rekomandimet për negociata për një bashkëpunim të ri të Mbretërisë së Bashkuar.

- Anëtarët e Këshillit Ekonomik të Zonës Europiane diskutojnë, përmes videokonferencës, funksionin e përgjithshëm të Marrëveshjes EEA dhe efektet e COVID-19 në tregun e brendshëm.

  FJALOR

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1