E Premte, 19 Korrik 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Eurovision- Fuqi e butë e Europës

eurovision-2018-1521206144-article-0Në ditët e sotme jetojmë në kohën e fuqisë së butë, ku mbjellja e pemëve, masiviteti i përhapjes së sporteve, apo ngjarje të tjera nuk janë pa kuptim, por kanë domethënien e tyre. Një nga dimensionet e fuqisë së butë është EuroVision, që zhvillohet këtë vit në Portugali, ku e gjitha bota ka kthyer vëmendjen nga muzika.
Këngët e paraqitura në këtë konkurs trajtojnë tema të prekshme si terrorizmi, kriza e refugjatëve, të drejtat e femrave etj, çështje të debatuara këto edhe në Bruksel. Këto këngë mbartin disa mesazhe politike e përçojnë ide që tregojnë fuqinë e butë europiane.


Franca në këtë konkurs përfaqësohet nga dueti Madame Monsieur vjen me një këngë që trajton krizën e refugjatëve dhe të titulluar “Mercy”.Kjo këngë tregon historinë e një fëmije refugjat të quajtur Mercy dhe të lindur në bordin e një anije humanitare. Videoja përmban njerëz që qëndrojnë në monumentet europiane të veshur me xhaketa shpëtimi dhe batanije emergjente.

Kënga përfaqësuese e Izraelit “Toy” e kënduar nga Netta Barzilai nga ana tjetër mbart mesazhet e veta politike mbi forcimin e barazisë gjinore dhe është mirëpritur duke qenë dhe një nga pretendentët kryesor për të fituar këtë konkurs. Kjo këngë paraqet forcën e gruas dhe vështirësitë që ka ajo në shoqërinë moderne.

Italia vjen e përfaqësuar nga një këngë që tregon për luftën kundër terrorizmit. Gjithashtu këngët daneze, islandeze e zvicerane i trajtojnë këto tematika në tekstet e tyre. Për shembull kënga daneze e vë theksin në zgjidhjen e mosmarrëveshjeve në mënyrë paqësore, të frymëzuar nga një legjendë vendase.

Nota të tjera politike në këtë konkurs gjenden edhe nga disa shtete të tjera. Hungaria këtë vit vendosi që të dërgojë në konkurs një grup “metal” modern që sjell në këngën e tyre luftën dhe mendimet e një njeriu që po vdes. Kjo këngë duhet thënë që është në përputhje me qëndrimet anti-europiane të kryeministrit hungarez Orban, që mjaft mirë e gjen vendin për diplomaci dhe në këtë konkurs.

Së fundmi, një tjetër pikë debati është dhe përdorimi i gjuhës angleze si gjuhë në institucionet e BE-së pas BREXIT. Këtë vit, vihet re dukshëm një shtim të këngëve të kënduara në gjuhë të ndryshme dhe jo në anglisht, duke rezultuar në plot 13 të tilla. Kjo mund të jetë një shenjë e mosdominimit më të gjuhës angleze dhe zhvillimit të gjuhëve të tjera europiane e botërore.

                                                                                                                                         Politico, maj 2018

  Kërko

  Axhenda

24-28 qershor – Mbledhja e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Europës që shënon dhe 70 vjetorin e organizatës, do të zgjedhë Sekretarin e ri të Përgjithshëm 
25 qershor – GRECO-Organi Anti-korrupsion i Këshillit të Europës publikon raportin e vitit 2018 ku janë mbikqyrur 48 shtete
25 qershor – Presidenti Juncker takon në Bruksel Zuzana Čaputován, Presidenten e re sllovake
27 qershor – Konferenca “Rikthimin në punë i të papunëve prej një kohe të gjatë” paraqet rezultatet e vlerësimit të fundit të 'Rekomandimit për papunësinë afatgjatë'
27-28 qershor - Forumi i 8-të vjetor i Strategjisë së BE-së për Rajonin e Danubit (EUSDR) 
28 qershor-  Dëgjesë publike mbi rolin e mediave në komunikimin e të drejtave të personave me aftësi të kufizuar

  FJALOR

Komiteti Europian i Sindikatave për Arsimin (ETUCE)

ETUCE përfaqëson 132 Sindikata në 51 vende/shtete europiane, përfshirë këtu dhe Shqipërinë, dhe ka në total 11 milion persona - staf arsimor në të gjithë Europën. ETUCE është partneri social i mësuesve në nivel Europian dhe mbrojtës i interesave të tyre në Komisionin Europian. E themeluar më 1977, ETUCE është e përbërë nga sindikata kombëtare të mësuesve dhe personel të të gjitha fushave dhe niveleve të arsimit duke filluar nga edukimi i përgjithshëm, arsimi profesional dhe trajnimi, si dhe arsimi i lartë apo kërkimi shkencor.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1