E Mërkurë, 11 Dhjetor 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Një perspektivë latino-amerikano për transportin publik të BE-së

nje perspektive latino amerikane e transportit publikUnioni Ndërkombëtar i Transportit Rrugor (UNTR) synon që ta dyfishojë numrin e personave që përdorin transportin publik, duke e bërë atë një ndër prioritetet kryesore e BE-së nga viti 2025.

Për këtë arsye, lobet e transportit do t’i kërkojnë politikanëve europianë një riorganizim të sistemeve të transportit publik të kontinentit të vjetër, duke marrë si model transportin urban publik të qytetit të Bogotas në Kolumbi.

Oleg Kamberski, një ndër ekspertët e UNTR-së, thotë se politikat e transportit të BE-së janë shumë mbrapa në krahasim me sistemin urban publik të Bogotas, të quajtur “TransMilenio”, (i cili përfshin 1400 autobusë verdh e kuq që udhëtojnë përmes 11 linjave dhe që transportojnë rreth 1,4 deri në 1.7 milionë pasagjerë në ditë).

Përcaktimi i një politike të qartë për sistemin e transportit publik paraqet interes të shumëfishtë, pasi do të sjellë një përfitim të madh për vetë shoqërinë nga njëra anë dhe për kompanitë apo bizneset në këtë sektor nga ana tjetër. Në këtë mënyrë, do të lehtësohet zhvillimi i një tregu dhe një mjedisi operacional publik, financiar, fiskal dhe legjislativ.
Qëllimi kryesor i këtij propozimi është të ulë konsumimin e naftës, duke reduktuar emetimet e dyoksidit të karbonit, si dhe të ulë numrin e aksidenteve rrugore. Gjithashtu përdorimi i gjerë i autobusëve urbanë, autobusëve për distanca të gjata, taksive dhe trenave mund të ulë numrin e përdoruesve individualë të makinave, duke ulur rrjedhimisht dhe nivelin e ndotjes së ajrit.

Megjithatë përdorimi i linjave të autobusëve nuk e ka pakësuar aspak trafikun e llahtarshëm të Bogotas, i karakterizuar rendomë nga bllokime rrugësh dhe radhë të gjata më tepër se një orë. Gjithashtu ngrihen mjaft pikëpyetje për ndotjen që autobusët mund t’i shkaktojnë ambientit. Si të mos të mjaftonte kjo, edhe grevat e kohëve të fundit kanë shkaktuar qindra mijëra euro dëme.

EurActiv, 24 shtator 2013

  Kërko

  Axhenda

Nëntor 2019

4 nëntor - Juncker takohet me Visentini, Sekretarin e Përgjithshëm të Konfederatës së Bashkimit Tregtar Europian (ETUC).
4-7 nëntor -
Konferenca ndërkombëtare e sistemit rregullator të rrezatimit dhe energjisë nukleare ku marrin pjesë dhe përfaqesuesit e lartë të Komisionit Europian.
5 nëntor -
European Movement International dhe Raiffeisen Bank International do të mbajnë një panel të përbashkët diskutimi të titulluar "Suksesi i Europës: Pritshmëritë dhe mundësitë për Europën Qendrore dhe Ballkanin".
- Juncker do të mbajë një darkë pune me drejtorët e përgjithshëm të Komisionit Europian.
6 nëntor -
Takim kolegjial mes Timmermans dhe Tony Blair në Bruksel dhe Vestager me delegacionin amerikan të Kongresit
6-8 nëntor -
Forumi Global i Demokracisë, do të jetë këtë vit një platformë diskutimi për politik-bërësit, specifikisht në fushën e informimit dhe demokracisë.
7-8 nëntor -
EuroPCom 2019- Konferenca e Komunikimit Publik Europian- do të mbledhë së bashku ekspertë të fushës së komunikimit, por dhe çdo strukturë organizative lokale ose ndërkombëtare që promovon vlerat e BE.
10 nëntor -
Zgjedhjet e përgjithshme në Spanjë, ku qytetarët spanjollë do të zgjedhin Parlamentin e 14t ë të Mbretërisë.
-
Zgjedhjet në Rumani do të përcaktojnë Presidentin e ri për 5 vitet e ardhshme.

  FJALOR

Rrjeti i Studentëve Erasmus (ESN)

ESN është një organizatë ndërkombëtare jo-fitimprurëse për studentët. Misioni i saj është të përfaqësojë studentët ndërkombëtarë, duke u siguruar këtyre të fundit mundësi për të zhvilluar veten e tyre profesionalisht dhe për të patur një botëkuptim sa më të gjerë kulturor, nën parimin “Studentët ndihmojnë Studentët”. Momentalisht ekzistojnë 530 shoqata lokale që mbështesin studentët ndërkombëtarë në shkëmbimin mes 41 vendeve në Europë së bashku me Shqipërinë. ESN mbulon mbi 1 000 Institucione të Arsimit të Lartë, shumica e të cilave janë të lidhura ngushtësisht me Zyrat e Marrëdhënieve Ndërkombëtare. Në total, pothuajse 15 000 vullnetarë ofrojnë shërbime për rreth 350 000 studentë ndërkombëtarë, duke organizuar një sërë aktivitetesh për integrimin e atyre të rinjve në vendet e tyre pritëse dhe përmirësimin e cilësisë së lëvizshmërisë së studentëve.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1