E Mërkurë, 11 Dhjetor 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Mungesa e femrave nuk është më një problem për Komisionin e ri

women commisionTani është pothuajse e sigurtë se Presidenti i sapozgjedhur i Komisionit Europian, Jean-Claude Juncker do të marrë mbështetje nga Parlamenti Europian sepse ai ka siguruar pjesëmarrjen e nëntë femrave në ekipin e tij - i njëjti numër si ai i Komisionit aktual të Barroso-s. Tre prej tyre do të jenë zëvendëset e tij.
Sipas një organograme të zbuluar siguruar nga EurActiv ,ekipi i Juncker duhet të plotësojë kërkesat e ekuilibrave gjinorë që vijnë nga Parlamenti Europian.
Dokumenti është qartazi një version jo përfundimtar dhe subjekt për t’u ndryshuar. Juncker aktualisht është duke përfunduar një seri intervistash ballë-për ballë me 27 komisionerët e caktuar në detyrë dhe pritet që të shpallë listën e tij në fillim të javës së ardhshme.
Italia - Federica Mogherini – Zëvendës Presidente, Përfaqësuese e Lartë për Politikën e Jashtme dhe Sigurinë (S & D);


Polonia - Elżbieta Bieńkoëska – Zëvendës Presidente, Buxheti dhe Kontrolli Financiar (EPP)
Sllovenia - Alenka Bratušek, Zëvendës Presidente, Dixhitalizim & Inovacion (ALDE)
Suedia - Cecilia Malmström - Drejtësi dhe Anti-Mashtrim (ALDE)
Bullgari - Kristalina Georgieva - Taksimi, lufta kundër Mashtrimit (EPP)
Danimarka - Margrethe Vetager - Mjedisi (ALDE)
Çeke Republic- Vera Jourová - Transporti dhe Hapësira - (ALDE)
Rumani - Corina Cretu - Ndihma Humanitare (S & D)
Belgjikë - Marianne Thyssen - Aftësi, Rini dhe Shumëgjuhësi (PPE)
Thyssen pritet të konfirmohet si kandidate e Belgjikës, duke kundërshtuar zërat e mëparshëm që puna mund t’i jepej Zëvendës Kryeministrit që po largohet Didier Reynders. Belgjika është ende duke u përpjekur për të formuar një qeveri dhe komisioneri është pjesë e një marrëveshje më të gjerë e komplekse.
Me nëntë femra në ekipin e tij, Juncker ka siguruar balancën gjinore të mjaftueshme për të kënaqur kërkesat e paraqitura nga PE. Gjithashtu ai mund të ketë hedhur poshtë  edhe kritikat që vijnë nga liberalët duke i dhënë atyre një pozicion zëvendës Presidenti.
Në Parlament, grupet Socialiste, të Gjelbërta dhe Liberale paralajmëruan se do të votonin kundër ekipit të ri në qoftë se ai do të kishte më pak se nëntë femra.
Martin Schulz, Presidenti i Parlamentit Europian, iu tha krerëve të shteteve të  BE-së, në takimin e tyre të nivelit të lartë të datës 30 gusht se Komisioni nuk do mundet të sigurojë një shumicë brenda tij në qoftë se do i mungojë "balanca e duhur gjinore".
Guy Verhofstadt, lideri i grupit liberal ALDE, kishte thënë se grupi i tij "nuk mund të mbështesë një komision me shumë pak femra". Ai gjithashtu shtoi, "Le të ketë pak dyshim se një komision i tillë i anuar nuk do të gjejë një  shumicë në Parlamentin Europian dhe thjesht do të refuzohet ".
Të Gjelbrit lëshuan një deklaratë të së njëjtës linjë. "Emërimi i Mogherini-së nuk e zgjidh çështjen e kërkesës për pjesëmarrje të barabartë të femrave në Komision. Nuk është e mjaftueshme që nga një total prej gjashtë vendesh të larta pune të BE-së, vetëm një prej tyre t’i kalojë një femre. "
Një strategji e re për barazinë gjinore?
Veçmas nga përqindja e femrave në ekzekutivin e BE-së, Parlamenti po kërkon një strategji të re për barazinë gjinore. Çështja u diskutua në takimin e parë të komisionit për të drejtat e grave të parlamentit të mërkurën (3 shtator). Ekspertët paraqitën në të njëjtën ditë një raport të ri të Parlamentit mbi sfidat aktuale dhe rekomandimet e ardhshme. Studimi shqyrton mangësitë gjinore në aspektin e pagave, pensioneve, dhe punësimit.
Raporti zbuloi se ligjet në vendet anëtare zbatohen në mënyrë të pabarabartë por dallimet gjinore janë venë në dukje. Edhe nëse kriza e ka ulur hendekun gjinor, kjo nuk ka ndodhur për shkak se gjendja e femrave është përmirësuar, por për shkak se njerëzit janë më keq seç ishin më parë.
Sipas raportit, kushtet e punës në të gjithë Europën janë përkeqësuar. Punëdhënësit në një përpjekje për të ulur kostot, sigurojnë kushte më të këqija pune. Femrat, më parë do të pranonin më pak cilësi në punë se sa të jenë të papuna.
Megjithatë, studimi tregon se sektorët që kanë sindikata të  forta tregtare, sigurojnë një mbrojtje më të mirë për femrat, dhe kanë më pak boshllëqe në paga.
Hendeku i Pensionit është pabarazia më e madhe mes burrave dhe femrave. Burrat marrin 2 herë më shumë përfitime si pensionistë. Femrat priren të kenë karrierë më të shkurtër dhe në kohën e lirë e shfrytëzojnë për t'u kujdesur për fëmijët, gjë e cila ka një ndikim negativ afatgjatë në pensionet e tyre.
   Euractiv, shtator 2014

  Kërko

  Axhenda

Nëntor 2019

4 nëntor - Juncker takohet me Visentini, Sekretarin e Përgjithshëm të Konfederatës së Bashkimit Tregtar Europian (ETUC).
4-7 nëntor -
Konferenca ndërkombëtare e sistemit rregullator të rrezatimit dhe energjisë nukleare ku marrin pjesë dhe përfaqesuesit e lartë të Komisionit Europian.
5 nëntor -
European Movement International dhe Raiffeisen Bank International do të mbajnë një panel të përbashkët diskutimi të titulluar "Suksesi i Europës: Pritshmëritë dhe mundësitë për Europën Qendrore dhe Ballkanin".
- Juncker do të mbajë një darkë pune me drejtorët e përgjithshëm të Komisionit Europian.
6 nëntor -
Takim kolegjial mes Timmermans dhe Tony Blair në Bruksel dhe Vestager me delegacionin amerikan të Kongresit
6-8 nëntor -
Forumi Global i Demokracisë, do të jetë këtë vit një platformë diskutimi për politik-bërësit, specifikisht në fushën e informimit dhe demokracisë.
7-8 nëntor -
EuroPCom 2019- Konferenca e Komunikimit Publik Europian- do të mbledhë së bashku ekspertë të fushës së komunikimit, por dhe çdo strukturë organizative lokale ose ndërkombëtare që promovon vlerat e BE.
10 nëntor -
Zgjedhjet e përgjithshme në Spanjë, ku qytetarët spanjollë do të zgjedhin Parlamentin e 14t ë të Mbretërisë.
-
Zgjedhjet në Rumani do të përcaktojnë Presidentin e ri për 5 vitet e ardhshme.

  FJALOR

Rrjeti i Studentëve Erasmus (ESN)

ESN është një organizatë ndërkombëtare jo-fitimprurëse për studentët. Misioni i saj është të përfaqësojë studentët ndërkombëtarë, duke u siguruar këtyre të fundit mundësi për të zhvilluar veten e tyre profesionalisht dhe për të patur një botëkuptim sa më të gjerë kulturor, nën parimin “Studentët ndihmojnë Studentët”. Momentalisht ekzistojnë 530 shoqata lokale që mbështesin studentët ndërkombëtarë në shkëmbimin mes 41 vendeve në Europë së bashku me Shqipërinë. ESN mbulon mbi 1 000 Institucione të Arsimit të Lartë, shumica e të cilave janë të lidhura ngushtësisht me Zyrat e Marrëdhënieve Ndërkombëtare. Në total, pothuajse 15 000 vullnetarë ofrojnë shërbime për rreth 350 000 studentë ndërkombëtarë, duke organizuar një sërë aktivitetesh për integrimin e atyre të rinjve në vendet e tyre pritëse dhe përmirësimin e cilësisë së lëvizshmërisë së studentëve.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1