E Shtunë, 14 Dhjetor 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Vendet europiane dominojnë në renditjen e prosperitetit global

norwayNorvegjia është quajtur vendin më i begatë në botë për të gjashtin vit radhazi në renditjen për prosperitet global, i cili liston vendet nga mënyra se si ata operojnë në fusha të tilla si ekonomia, shëndetësia, arsimi dhe liria. 

Shtetet europiane dominojnë 30 vendet e para në krye të Renditjes për Prosperitet, ndërsa Britania e Madhe ka kapërcyer tre vende në renditjen e vitit të kaluar dhe konsiderohet vendi më i begatë i të gjitha vendeve të mëdha të BE-së për vitin 2014. Është vendosur mbi Gjermaninë në vendin e 14- të dhe mbi Francën në vendin e 21- të.

SHBA nuk perceptohet më të jetë vend i lirisë dhe është renditur i 21-ti për lirinë personale, nën vende si Uruguai dhe Kosta Rika. Pas Norvegjisë, në vendin e dytë në renditjen e përgjithshme është Zvicra. Zelanda e Re, e vendosur e treta, është alpinistja më e lartë me hedhjen e saj, gjë që i atribuohet rilindjes së saj ekonomike.
Pothuajse dy të tretat e 30 vendeve të listuara si të parat janë shtete europiane, me 16 prej tyre vende anëtare të BE. Instituti botues i kësaj renditjeje, Legatum e konsideron Mbretërinë e Bashkuar si një "udhëheqëse botërore në sipërmarrje” dhe e vlerësoi këtë si një nga arsyet për rritjen e saj në renditje, së bashku me sa vijon: Kjo, e kombinuar me faktorë të tjerë jo-ekonomike, të tillë si përmirësime në mënyrën se si njerëzit ndjehen në lidhje me sigurinë e tyre personale (nga 66% -74% në krahasim me vitin 2009), perceptimi që puna i çon njerëzit përpara (nga 78% -84%) dhe ndjenja se njerëzit kanë më shumë liri personale (nga 78% -91%), bën që Britania të vendoset në mesin e vendeve më të zhvilluara në botë.

Sipas analizës, Rusia është vendi me performancën më të keqe në Europë, duke rënë shtatë vende më poshtë se pozicioni i 68-të. Rënia në renditjen e përgjithshme i atribuohet renditjes së ulët për qeverisjen (113) dhe lirinë personale (124).

Janë marrë në vlerësim 142 vende dhe janë parë variabla të veçanta në disa nën-indekse si në: ekonomi, sipërmarrje dhe mundësi, qeverisje, arsim, liri personale, shëndet, siguri dhe kapital social. Në fund të renditjes është Republika e Afrikës Qendrore, e cila është renditur e fundit për nga sipërmarrja dhe e dyta për nga mundësia në kategorinë e shëndetësisë. Vendet afrikane nën-Saharanë zënë nëntë nga 10 vendet e fundit në kategorinë e shëndetësisë, me Sierra Leone të konsideruar si vendi më i keq për këtë kategori. Nga ky studim tregohet se "sistemet shëndetësore në shumicën e vendeve në rajon janë të keqzhvilluara dhe të papërgatitura për t'u përballur me kërcënimet serioze ndaj shëndetit publik, të tilla si përhapja e fundit e Ebola në Afrikën Perëndimore."
                                                                                                                       The Guardian, nëntor 2014

  Kërko

  Axhenda

Nëntor 2019

4 nëntor - Juncker takohet me Visentini, Sekretarin e Përgjithshëm të Konfederatës së Bashkimit Tregtar Europian (ETUC).
4-7 nëntor -
Konferenca ndërkombëtare e sistemit rregullator të rrezatimit dhe energjisë nukleare ku marrin pjesë dhe përfaqesuesit e lartë të Komisionit Europian.
5 nëntor -
European Movement International dhe Raiffeisen Bank International do të mbajnë një panel të përbashkët diskutimi të titulluar "Suksesi i Europës: Pritshmëritë dhe mundësitë për Europën Qendrore dhe Ballkanin".
- Juncker do të mbajë një darkë pune me drejtorët e përgjithshëm të Komisionit Europian.
6 nëntor -
Takim kolegjial mes Timmermans dhe Tony Blair në Bruksel dhe Vestager me delegacionin amerikan të Kongresit
6-8 nëntor -
Forumi Global i Demokracisë, do të jetë këtë vit një platformë diskutimi për politik-bërësit, specifikisht në fushën e informimit dhe demokracisë.
7-8 nëntor -
EuroPCom 2019- Konferenca e Komunikimit Publik Europian- do të mbledhë së bashku ekspertë të fushës së komunikimit, por dhe çdo strukturë organizative lokale ose ndërkombëtare që promovon vlerat e BE.
10 nëntor -
Zgjedhjet e përgjithshme në Spanjë, ku qytetarët spanjollë do të zgjedhin Parlamentin e 14t ë të Mbretërisë.
-
Zgjedhjet në Rumani do të përcaktojnë Presidentin e ri për 5 vitet e ardhshme.

  FJALOR

Rrjeti i Studentëve Erasmus (ESN)

ESN është një organizatë ndërkombëtare jo-fitimprurëse për studentët. Misioni i saj është të përfaqësojë studentët ndërkombëtarë, duke u siguruar këtyre të fundit mundësi për të zhvilluar veten e tyre profesionalisht dhe për të patur një botëkuptim sa më të gjerë kulturor, nën parimin “Studentët ndihmojnë Studentët”. Momentalisht ekzistojnë 530 shoqata lokale që mbështesin studentët ndërkombëtarë në shkëmbimin mes 41 vendeve në Europë së bashku me Shqipërinë. ESN mbulon mbi 1 000 Institucione të Arsimit të Lartë, shumica e të cilave janë të lidhura ngushtësisht me Zyrat e Marrëdhënieve Ndërkombëtare. Në total, pothuajse 15 000 vullnetarë ofrojnë shërbime për rreth 350 000 studentë ndërkombëtarë, duke organizuar një sërë aktivitetesh për integrimin e atyre të rinjve në vendet e tyre pritëse dhe përmirësimin e cilësisë së lëvizshmërisë së studentëve.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1