E Premte, 19 Korrik 2019
Blue Red Green
 • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Programi dhe Prioritetet e Presidencës Letoneze të Këshillit të BE-së

letoniaPas Italisë, Letonia mori presidencën e rradhës të Këshillit të Bashkimit Europian, duke e vënë shtetin e vogël Baltik në vijën e frontit të përpjekjeve të BE-së për të trajtuar çështjet që variojnë nga pasiguria politike greke te ndërhyrja e Rusisë në Ukrainë. Presidenca pritet ti kushtojë Letonisë 70 milion € dhe do të kulmojë me Samitin e Partneritetit Lindor në Rigë më 21-22 maj, i cili do të mund të ripërcaktojë marrëdhëniet e BE-së me ish-shtetet sovjetike Armeninë, Azerbajxhanin, Bjellorusinë, Gjeorgjinë, Moldavinë dhe Ukrainën.


Gjatë Presidencës së Këshillit të BE-së, Letonia do të fokusohet në tre prioritete kryesore: Europë Konkurruese, Europë Dixhitale dhe Europë e Angazhuar.

Europa Konkurruese
Europa ka nevojë të rritë kapacitetin e saj sipërmarrëse, duke nxitur investime në produktet dhe shërbimet e reja e konkurruese. Vetëm në sajë të zhvillimit të sektorëve të industrisë dhe të shërbimeve Europa mund të lehtësojë krijimin e vendeve të punës, dhe në këtë mënyrë të nxitë kohezionin social. Bazuar në përvojën e vetë Letonisë, kjo mund të arrihet përmes reformave efikase strukturore dhe masave investuese që stimulojnë zhvillimin.

Detyrat kryesore të Presidencës Letoneze: Të punojë me Planin e Investimeve për Europën; të vazhdojë punën në përforcimin e Tregut të Përbashkët; të nxisë diskutimet dhe të fillojë punën nmbi Bashkimin e Energjisë; të promovojë konkurrencën industriale.

Çështjet kyesore në agjendë:

 • Plani i Investimeve – me qëllim zbërthimin e investimeve publike dhe private në ekonominë reale;
 • Forcimi i Tregut të Përbashkët – Progres në propozimet e mbetura të Aktit II të Tregut të vetëm dhe nisja e diskutimeve mbi Strategjinë e pritshme të Tregut të Brendshëm për mallra dhe shërbime;
 • Rritja e aftësisë konkurruese të industrisë dhe sektorëve që lidhen me shërbimet- rregullimi më i mirë do të jetë parimi drejtues;
 • Krijimin e një Unioni të Energjisë - politika energjetike të ndërtuara mbi solidaritetin, besimin dhe sigurinë, fokusi në infrastrukturë, qeverisje më të mirë, sigurinë e energjisë dhe diplomacinë energjitike.

Europa dixhitale
Zhvillimi i shpejtë i teknologjisë së informacionit po siguron mundësi të cilat kanë potencial për një rritje të zgjuar, të qëndrueshme dhe gjithëpërfshirëse për BE-në. Ato gjithashtu përmbajnë edhe sfida të cilat kanë nevojë të jenë në përputhje të plotë me përmasat e këtyre mundësive.

Detyrat kryesore të Presidencës së Lituanisë: të avancojë mbrojtjen e të dhënave, të punojë në paketën e Tregut të Telekomunikacionit, të fillojë diskutime për Strategjinë e Tregut të Përbashkët Dixhital.

Çështjet kryesore në agjendë:

 • Ndërtimi i një strukture të fortë dhe gjithnjë e më koherente për mbrojtjen e të dhënave- lipset një përputhshmëri me Direktivën dhe Rregulloren për Mbrojten e Përgjithshme të të Dhënave
 • Rritje e sigurisë kibernetike- implementimi i Stategjisë së Sigurisë Kibernetike Europiane; mbyllja e negociatave për Direktivën e Sigurimin të Rrjetit dhe Informacionit
 • Lehtësimi i bisedimeve fillestare rreth strategjisë së tregut të vetëm dixhital- eleminimi i barrierave online, krijimi i besimit dhe garancisë, garantimi i aksesit si dhe krijimi i ekonomisë dixhitale.
 • Arritja e një kompromisi gjithëpërfshirës në paketën e tregut të Telekomunikimit- gjetja e një balance të duhur mes shërbimeve të cilësisë së lartë dhe çmimit të arsyeshëm për konsumatorët.

Europa e angazhuar

Bashkimi Europian ka përgjegjësinë të ndërmarrë një rol të plotë dhe aktiv në hapësirën globale. Me konfliktet e fundit, situata e fqinjëve është më sfiduese se kurrë.

Detyrat kryesore të Presidencës Letoneze- të lehtësojë rishikimin e Politikës së Fqinjësisë, të vijojë më tej me bashkëpunimin transatlantik; të fokusohet në qëllimet e zhvillimit të Europës pas vitit 2015.

Çështjet kryesore në agjendë:

 • Politika e Fqinjësisë Europiane me dimension jugor dhe lindor - prioritet marrëdhënies së Europës me jashtë, t’i kushtohet një vëmendje të vecantë Partneritetit Lindor.
 • Forcimi i partneritetit transatlantik -përfundimi i negociatave për Partneritetin e Tregtisë dhe Investimit Transatlantik (TTIP), marrëveshja para fundvitit 2015, avancimi i Marrëveshjes së Tregtisë dhe Ekonomisë gjithpërfshirëse BE-Kanada (CETA) dhe Marrëveshja e Tregtisë së Lirë BE-Japoni.
 • Strategjia e BE-së dhe Azisë Qendrore- rritje e bisedimeve rreth sigurisë, kufizimit të menaxhimit të kufijve, furnizimit me energji, dhe shkëmbimeve arsimore.
 • Synimet rreth zhvillimit europian për periudhën pas 2015- përqëndrimi në zhvillimin e qendrueshëm, me një vëmendje të veçantë në çështjet e barazisë gjinore dhe punësimit të gruas.

Për Programin e plotë dhe informacion të detajuar,këtu

 

 

  Kërko

  Axhenda

24-28 qershor – Mbledhja e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Europës që shënon dhe 70 vjetorin e organizatës, do të zgjedhë Sekretarin e ri të Përgjithshëm 
25 qershor – GRECO-Organi Anti-korrupsion i Këshillit të Europës publikon raportin e vitit 2018 ku janë mbikqyrur 48 shtete
25 qershor – Presidenti Juncker takon në Bruksel Zuzana Čaputován, Presidenten e re sllovake
27 qershor – Konferenca “Rikthimin në punë i të papunëve prej një kohe të gjatë” paraqet rezultatet e vlerësimit të fundit të 'Rekomandimit për papunësinë afatgjatë'
27-28 qershor - Forumi i 8-të vjetor i Strategjisë së BE-së për Rajonin e Danubit (EUSDR) 
28 qershor-  Dëgjesë publike mbi rolin e mediave në komunikimin e të drejtave të personave me aftësi të kufizuar

  FJALOR

Komiteti Europian i Sindikatave për Arsimin (ETUCE)

ETUCE përfaqëson 132 Sindikata në 51 vende/shtete europiane, përfshirë këtu dhe Shqipërinë, dhe ka në total 11 milion persona - staf arsimor në të gjithë Europën. ETUCE është partneri social i mësuesve në nivel Europian dhe mbrojtës i interesave të tyre në Komisionin Europian. E themeluar më 1977, ETUCE është e përbërë nga sindikata kombëtare të mësuesve dhe personel të të gjitha fushave dhe niveleve të arsimit duke filluar nga edukimi i përgjithshëm, arsimi profesional dhe trajnimi, si dhe arsimi i lartë apo kërkimi shkencor.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1