E Hënë, 18 Mars 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Zgjedhjet në Qipron Veriore risjellin shpresa për një marrëveshje paqeje

210182 newsdetailNjë i majtë i moderuar, fushata e të cilit u fokosua në platformën e paqes ka fituar zgjedhjet presidenciale në Qipron Veriore, duke rritur shpresat për përparimin e negocimeve në ribashkimin e ishullit të ndarë etnikisht.
Qipriotët turq votuan me shumicë dërrmuese në favor të Mustafa Akinci, ish-kryetarit të bashkisë 67-vjeçar, i cili ka premtuar se do t'i japë fund ndarjes prej katër dekadash të ishullit. Politikani veteran fitoi me 60,38% të votave në krahasim me 39,62% të konservatorit në ikje Dervish Eroglu.


"Këto janë qartësisht zgjedhje për një zgjidhje," tha Dr. James Ker-Lindsay, një ekspert i London School of Economics për çeshtjet e Qipro. "Akinci, më shumë se çdo kandidat tjetër, mund të arrijë kompromiset e nevojshme me Qipriotët grek dhe të avancojë negociatat."

Negociatat e ndërmjetësuara nga OKB-ja, u ndërprenë tetorin e kaluar dhe pritet të rifillojnë muajin e ardhshëm. Kreu i ri ka sinjalizuar se është i hapur për të marrë masat e nevojshme për krijimin e besimit te populli dhe arritjen e paqes nëpërmjet bisedimeve. "Ka një mundësi për të gjitha palët për të përfituar," tha ai në prag të votimeve të së dielës.

Lideri Qipriot grek Nikos Anastasiades, i cili kryeson Republikën e Qipros të njohur ndërkombëtarisht, ka ushtuar gjatë presion për Varoshan, një qytet turistik në veri. Qyteti ka qenë nën kontrollin e ushtrisë turke që prej 1974, kur një përpjekje nga qipriotët grekë për t’u bashkuar me Greqinë bëri që Ankaraja ta pushtonte të gjithë zonën.

Në këmbim të Varoshan-it, jugu i drejtuar nga grekët u shpreh se do të lejojë fluturimet direkte në veri dhe do të hapë portin e Famagustës për transportin ndërkombëtar. Të dyja këto do të ndihmojnë në zbutjen e izolimit global të qipriotëve turq që kanë vuajtur që prej shpalljes së pavarsisë në 1991.

Anastasiades përgëzoi Akincin duke e telefonuar atë personalisht të dielën. "Republika e Qipros mirëpret zgjedhjen e Mustafa Akinci, si kreun e komunitetit turk qipriot, një njeri i cili përmes diskursit të tij publik dhe deklaratave, ka përmendur nevojën për ribashkimin e vendit," tha zëdhënësi i qeverisë Nikos Christodoulides.
Akinci do të ketë një punë të vështirë për të bërë. Qiproja Veriore ka qënë gjithnjë e më shumë në varfëri, e goditur nga sanksionet ndërkombëtare dhe e njohur vetëm nga Turqia.

Në kontrast të theksuar me jugun e pasur, veriu është një hap prapa në kohë." Qipriotët turq e kuptojnë se ata po përballen me dy mundësi," tha Dr Ker-Lindsay. "Ose të zhyten në një Turqi nën drejtimin e Presidentit Rexhep Tajip Erdogan që është gjithnjë duke kthyer shpinën larg nga Europa, të drejtat e njeriut dhe standardet demokratike, ose të bëjnë një marrëveshje me qipriotët grek dhe të kenë rolin e tyre në një shtet që është pjesë e BE-së. Populli tani do të jetë në dorë të Akincit dhe zotimit të tij ndërkohë që të dy komunitetet duhet të shërojnë plagët së bashku.
                                                                                                                           The Guardian, prill 2015                 

  Kërko

  Axhenda

19 mars- BE-ja mban takimin me Këshillin për Stabilizim dhe Asocim të Maqedonisë së Veriut duke u fokusuar në marrëdhëniet bilaterale mes tyre. 
            - Këshilli për Çështjet e Përgjithshme diskuton për kornizën financiare për vitet 2021-2027 si dhe miratimin e një qëndrimi në rregulloren që përcakton instrumentin për ndihmën e para-anëtarësimit (IPA III). 
20 mars- Këshilltari i Lartë Michel Barnier dhe Kryenegociatori i BE-së për Brexit, De Rynck do të ndajnë pikëpamjet e tyre mbi statusin aktual Brexit si dhe pyetjet, shqetësimet që priten në të ardhmen.
            - Komiteti Europian Ekonomik dhe Social zhvillon seancën plenare me fokus "Dëgjimi i qytetarëve të Europës për një të ardhme të qëndrueshme si dhe "E ardhmja e BE-së: Përfitimet ndaj qytetarëve dhe respektimi i vlerave europiane".
22 mars -Organizohet konferenca e Varshavës “Vlerësimi i rolit të OJQ-ve në Këshillin e Europës”

  FJALOR

Komiteti Europian i Sindikatave për Arsimin (ETUCE)

ETUCE përfaqëson 132 Sindikata në 51 vende/shtete europiane, përfshirë këtu dhe Shqipërinë, dhe ka në total 11 milion persona - staf arsimor në të gjithë Europën. ETUCE është partneri social i mësuesve në nivel Europian dhe mbrojtës i interesave të tyre në Komisionin Europian. E themeluar më 1977, ETUCE është e përbërë nga sindikata kombëtare të mësuesve dhe personel të të gjitha fushave dhe niveleve të arsimit duke filluar nga edukimi i përgjithshëm, arsimi profesional dhe trajnimi, si dhe arsimi i lartë apo kërkimi shkencor.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1