E Hënë, 17 Shkurt 2020
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Çfarë do të ndodhë pas Brexit me Parlamentin e ri Europian?

artikull brexitPas shumë ngjarjeve që kanë ndodhur kohët e fundit në Europë si : zgjedhjet në Parlamentin Europian, ndryshimet në Mbretërinë e Bashkuar, shtysës që SHBA po i jep MB për tu larguar nga BE dhe qëndrimi që po mban kryeministri i ri anglez i zgjedhur në korrik, Boris Johnson, çështja BREXIT në vend që të vinte duke u bërë më e qartë ajo duket sikur vetëm e vetëm po kamuflohet. Ka shumë pyetje që presin përgjigje dhe diktojnë në arritjen e marrëveshjes mes BE dhe MB, por përgjigjet që do të marrin këto pyetje mesa duket janë çështje kohe dhe do na duhet të presim derisa largimi të shndërrohet në fakt.

Një çështje që prek jo vetëm MB por ngjall interes edhe për BE-në dhe shtetet që aspirojnë të bëhen pjesë e saj është : sesi do jetë përbërja e Parlamentit Europian pas BREXIT?


Në zgjedhjet e reja të muajit maj 2019 në Parlamentin Europian u zgjodhën 751 eurodeputetë ku mes tyre ishin edhe përfaqësues nga Mbretëria e Bashkuar për shkak të shtyrjes së BREXIT më 31 tetor 2019. Por, nëse ajo largohet përfundimisht më 31 tetor, atëherë do të mbeten 73 karrige “bosh” në Parlamentin Europian, duke ndikuar në ndryshime në formacionet e grupeve politike të parlamentit.

Rishpërndarja e vendeve duke pasur si referim një studim të publikuar në “OPEN EUROPE”, rregullat ekzistuese dhe ngjarjeve të fundit mendohet se do të bëhet duke ndarë vetëm 27 vende të eurodeputetëve të MB shteteve anëtare, ndërsa 46 të tjera do të mbeten bosh (në rast të një zgjerimi të mundshëm të BE-së), kjo do të ulte numrin e përgjithshëm të deputetëve të Parlamentin Europian në 705.

Grupet politike që do të preken nga BREXIT janë:
-EFDD, grupi konservator do të humbasë 29 deputetë nga radhët e tij, nga 44 eurodeputetë që janë gjithsej
-ALDE ( të njohur tani si Renew Europe) do të humbasin 17 nga deputetët e tyre, nga 108 që janë aktualisht
-Të Gjelbrit do të humbasin 11 deputetë, nga 74 që janë në total
-Social Demokratët (S & D) do humbasin 10 ( të gjithë nga Partia Laburiste ) nga 152 që janë aktualisht
-GUE/NGL do të humbasë 1 deputet nga 41 që janë gjithsej
-Partia e Bashkimit Demokratik (DUP) që nuk është e atashuar në asnjë grup do të humbasë vendin e vetëm.

Në qershor të vitit të kaluar (2018), Këshilli Europian miratoi një reformë të re që synonte përshtatjen e parlamentit të BE-së pas BREXIT, duke shfuqizuar 46 nga 73 vendet parlamentare europiane të Mbretërisë së Bashkuar – dhe vendet e mbetura do të rishpërndahen midis shteteve të BE që ndjehen të nënpërfaqësuara në Bruksel. Franca dhe Spanja do të ishin fituesit e mëdhenj në kuadër të reformës së re, me 5 deputetë shtesë secila, ndërsa Italia dhe Holanda do të merrnin 3 dhe Irlanda 2. 9 shtete të tjera anëtare Danimarka, Finlanda, Suedia, Kroacia, Austria, Polonia, Rumania, Estonia, Sllovakia do marrin vetëm nga 1 deputet shtesë.

*
Llogaritjet e mëposhtme bazohen në rezultatin e publikuar në faqen e internetit të Parlamentit Europian (përditësuar më 20 qershor 2019).

Nëse nga kjo përbërje do ndanim fituesit dhe humbësit ndër radhët e “Fituesve” do renditej patjetër Partia Popullore Europiane (EPP) e cila nuk ka nuk ka parti në Mbretërinë e Bashkuar, duke mos humbur asnjë post nga dalja e vendit nga Parlamenti. Ajo gjithashtu do të fitojë disa vende, por grupi do të jetë ende larg nga 221 vendet që ata mbajtën nga 2014 deri në 2019. Blloku i ri nacionalist dhe populist i Identitetit dhe Demokracisë (ID) në përbërje të cilit janë dhe partia e Salvinit (Lega Nord) në Itali dhe ajo e Le Pen në France, do të bëhet grupi i katërt më i madh dhe do të jetë grupi më i madh Euroskeptik, përpara grupit ‘Euro-Kritik’ të Konservatorëve dhe Reformistëve Europianë (ECR). Partia e djathtë populiste e Lirisë Holandeze (ENF) do të rikuperojë 1 vend, pasi humbi të gjithë 4 deputetët e saj nga viti 2014. Partia La Republique en Marche e Macron (ALDE) do të fitojë 2 vende, duke rezultuar në një nivel në Francë me Marinë Le Pen 'Rally National (ID), pasi që të dyja palët do të kenë 23 vende. Partia Konservatore Pro Patria (EPP) e Estonisë do të marrë vendin e saj të vetëm, duke i shtuar një vend më shumë EPP.
Ndërkohë në kampin tjetër “Të humburit” do të jenë :
S & D pasi nuk do të rikuperojnë dot vendet e mjaftueshme për të kompensuar ato të lëna. Nga largimi i Partisë Laburiste të Britanisë së Madhe, madje edhe Të Gjelbërit gjithashtu do të përballen me humbje. EFDD ka të ngjarë të shembet pa pjesën BREXIT, pasi mbetet me 15 vende pas largimit të britanikëve, dhe sipas rregullave formimi i një grupi të ri kërkon së paku 25 eurodeputetë. Anëtari tjetër i tij i rëndësishëm, Lëvizja kundër Establishmentit “Pesë Yje” të Italisë, ka të ngjarë të gjejë veten vetëm në PE.
Tashmë tetori po afron po asgjë nuk duket se po ecën paralelisht më çështjen BREXIt. Që me ardhjen e Boris Johnson si kryeministër i ri i MB reagimet ndërkombëtare për të dhe për çështjen Brexit ishin mikse. Siç edhe “The Guardian” raporton ai gjatë fushatës së tij është shprehur se mund të largohet nga BE edhe pa një marrëveshje dhe madje vetë SHBA është duke e përkrahur largimin e MB nga BE. Ndërkohë edhe presidentja e re e Komisioinit Ursula Von der Leyen nuk shprehet qartë në këtë aspekt. Jean-Louis Bourlanges, një eurodeputet me përvojë që përfaqëson partinë MoDem (Mouvement Démocrate) dhe pjesë e shumicës parlamentare të Presidentit Emmanuel Macron, e përshkroi afatin e ri të BREXIT në Mbretërinë e Bashkuar si "ekstravagante" pasi shihen kontradikta në veprimet e eurobritanikëve dhe qëndrimeve të MB. Në fakt siç edhe thuhet nga e thëna në të bërë në mes është një mal i tërë !

                                                                                                                        Stafi i EuroSpeak, gusht 2019

 

  Kërko

  Axhenda

Shkurt 2020

10 - 13 shkurt - Mbahet Sesioni Plenar i Parlamentit Europian, ku do të diskutohet rreth propozimeve të Komisionit Europian për metodologjinë e zgjerimit; mbi krijimin e një partneriteti me Mbretërinë e Bashkuar dhe Irlandën e Veriut
11 shkurt –
Mblidhet Kolegji i Komisionerëve i Komisionit Europian
11- 13 shkurt –
Zhvillohet Seanca Plenare e Komiteti të Rajoneve e cila do të jetë seanca e parë e mandatit të ri
13 shkurt –
Këshilli i Shëndetit dhe Mbrojtjes së Konsumatorit i Këshillit të BE mblidhet për të miratuar konkluzione në lidhje me Coronavirus

  FJALOR

Rrjeti i Studentëve Erasmus (ESN)

ESN është një organizatë ndërkombëtare jo-fitimprurëse për studentët. Misioni i saj është të përfaqësojë studentët ndërkombëtarë, duke u siguruar këtyre të fundit mundësi për të zhvilluar veten e tyre profesionalisht dhe për të patur një botëkuptim sa më të gjerë kulturor, nën parimin “Studentët ndihmojnë Studentët”. Momentalisht ekzistojnë 530 shoqata lokale që mbështesin studentët ndërkombëtarë në shkëmbimin mes 41 vendeve në Europë së bashku me Shqipërinë. ESN mbulon mbi 1 000 Institucione të Arsimit të Lartë, shumica e të cilave janë të lidhura ngushtësisht me Zyrat e Marrëdhënieve Ndërkombëtare. Në total, pothuajse 15 000 vullnetarë ofrojnë shërbime për rreth 350 000 studentë ndërkombëtarë, duke organizuar një sërë aktivitetesh për integrimin e atyre të rinjve në vendet e tyre pritëse dhe përmirësimin e cilësisë së lëvizshmërisë së studentëve.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1