E Martë, 02 Qershor 2020
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Nuk do të ketë kushte të reja për anëtarësimin e Serbisë në BE

ministri gjerman n serbi

Më 28 prill 2015, gjatë vizitës së tij zyrtare, ministri i jashtëm gjerman Frank-Walter Steinmeier e siguroi Serbinë se nuk do të ketë kushte të reja për përparimin e vendit kandidat drejt anëtarësimit në BE. Gjatë takimeve që zhvilloi me zyrtarët më të lartë serb, përsëriti edhe një herë tjetër mbështetjen e vendit të tij për hapjen e kapitujve të parë gjatë këtij viti. Pavarësisht se vendi ballkanik i filloi negociatat për anëtarësim më 1 janar 2014, ende nuk ka kapituj të hapur deri tani.


Edhe pse pritej, këto mesazhe janë mjaft të rëndësishme për Serbinë pasi Ministri i Jashtëm Ivica Daçiç pati deklaruar se kushtet e reja të vendosura nga Berlini janë të papranueshme. Por këto pretendime u hodhën poshtë si të pavërteta nga Steinmeier , i cili ndër të tjera shtoi se Gjermania, si shtetet e tjera të BE-së, është e interesuar për hapjen e kapitujtve të parë në këtë vit, në negociatat e anëtarësimit me BE-në. Pas takimeve të realizuara me zyrtarin e lartë gjerman, si Daçiç ashtu edhe kryeministri Aleksandar Vuçiç konfirmuan tone pozitive të bisedimeve.

Sipas raporteve nga mediat e Beogradit, presidenti serb Tomislav Nikoliç nuk ishte optimist në lidhje me mesazhet e Steinmeier, duke pasur parasysh faktin se "ai nuk tha në mënyrë të qartë sa kapituj negociues do të jenë hapur deri në fund të vitit". Megjithatë, ai shtoi se Steinmeier i tha atij se ai besonte se do të krijohen kushte për këtë.

Negociatat e anëtarësimit të Serbisë janë të ndryshme në krahasim me vendet e tjera. Kapitulli 35 për Çështje të tjera, do të jetë veçanërisht i rëndësishëm në negociata, si kapitujt 23 dhe 24, në lidhje me gjyqësorin dhe të drejtat themelore, e cila do të duhet të hapet në fillim të negociatave, dhe të mbetet e hapur deri në fund. Kryeministri Vuçiç u shpreh se Serbia është përgatitur për hapjen e kapitujve të parë në qershor por shtoi se kjo gjë do të varet nga Gjermania dhe vendet e tjera.
Një ndër temat kryesore të bisedimeve ishin edhe marrëdhëniet problematike me Kosovën, lidhur me zbatimin e marrëveshjes së Brukselit ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, si dhe vendosjen e marrëdhënieve të rregullta me Kosovën.

Ministri gjerman e përgëzoi Serbinë për kontributin e saj në përpjekjet drejt normalizimit të marrëdhënieve duke shprehur shpresën se Komisioni Europian do të kontribuojë në normalizimin e marrëdhënieve mes Beogradit dhe Prishtinës. Ndërsa Kryeministri Vuçiç tha se çështja e hapjes së negociatave të anëtarësimit nuk lidhet me reformat e vendit të tij, por me normalizimin e marrëdhënieve me Prishtinën. Pavarësisht zotimit për mosnjohjen e pavarësisë së Kosovës, garantoi angazhimin e Serbisë për vendosjen e marrëdhënieve racionale dhe të arsyeshme me ata që mendojnë ndryshe, përmes dialogut.

Edhe pse marrëdhëniet ndërmjet Gjermanisë dhe Serbisë u cilësuan si më të mira se asnjëherë më parë, qëndrimet e kundërta lidhur me situatën në Ukrainë si edhe me sanksionet ndaj Rusisë paraqesin një problematikë në marrëdhëniet bilaterale.
                                                                                                                                   EurActiv, prill 2015

  Kërko

  Axhenda

Axhenda e Javës

29 maj – Komisioneri Oliver Varhelyi do të mbajë një videokonferencë me Zyrën për Institucionet Demokratike dhe të Drejtat e Njeriut (OHDIR)

28 maj - Parlamenti Europian Komiteti për Transportin dhe Turizmin -Prezantimi nga Komisioni për paketën mbi turizmin dhe transportin për vitin 2020 dhe në vazhdim.

27 maj – 28 maj - Konferenca e Presidentëve: Presidenti i PE dhe grupet politike parlamentare
takohen paraprakisht me Kancelaren gjermane Merkel dhe Presidentin e Bundestagut, Schauble, në kuadër të Presidencës Gjermane të Këshillit që nis më 1 korrik

27 maj - Seanca Plenare e PE: Presidentja e Komisionit, von der Leyen do ti prezantojë Kuadrin Financiar Shumëvjecar të rishikuar dhe propozimet për Planin e Rimëkëmbjes, si edhe do të debatojë me eurodeputetët

- Komisioneri i ekonomisë, Paolo Gentiloni mban një fjalim në seminarit online mbi temën, "E ardhmja e Eurozonës dhe përgjigjja ndaj COVID-19".

25 maj – Parlamenti Europian: Komiteti mbi të Drejtat Civile, Drejtësinë dhe Marrëdhëniet e Brendshme, do të votojë mbi Rekomandimet për negociata për një bashkëpunim të ri të Mbretërisë së Bashkuar.

- Anëtarët e Këshillit Ekonomik të Zonës Europiane diskutojnë, përmes videokonferencës, funksionin e përgjithshëm të Marrëveshjes EEA dhe efektet e COVID-19 në tregun e brendshëm.

  FJALOR

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1