E Premte, 19 Korrik 2019
Blue Red Green
  • Buletin Informativ i Lëvizjes Europiane në Shqipëri
Joomla!: Position Home - E Hënë, 09 Prill 2012 07:19
Joomla!: Using Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Upgraders - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Project - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: The Joomla! Community - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Sample Sites - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Professionals - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Parameters - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Joomla! - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Started - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Getting Help - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00
Joomla!: Beginners - E Shtunë, 01 Janar 2011 00:00

Auditorët e Bashkimit Europian kanë deklaruar se Rumania dhe Bullgaria nuk ishin gati për anëtarësim

auditors

Gjykata Europiane e Auditorëve (ECA) hodhi dritë së fundmi mbi një fakt pak të njohur të historisë, duke zbuluar se Gjykata e kishte kundërshtuar fillimisht pranimin e Rumanisë dhe Bullgarisë në BE. Bullgaria dhe Rumania iu bashkuan BE-së në janar të vitit 2007, pavarësisht mendimit të auditorëve se ata nuk ishin gati për anëtarësim. Auditorët u shprehën se synojnë të shmangin situata të ngjashme në zgjerimet e ardhshme të BE-së.


Raporti i ECA për Bullgarinë dhe Rumaninë nga muaji korrik 2006, në mënyrë të qartë ka thënë se këtyre vendeve u duhej më shumë kohë për t'u përgatitur për anëtarësim, në mënyrë që monedha europiane të mund të absorbohej në mënyrë korrekte. Në cilësinë e kryetarit të Komitetit të Parlamentit Europian mbi Kontrollin Buxhetor në vitin 2006, Istvan Szabolcs Fazakas është konsultuar me Komisionerin e atëhershëm të Zgjerimit, Olli Rehn, i cili ka thënë se i vinte keq, por ishte tepër vonë, duart e tij ishin të lidhura dhe vendimi politik për Bullgarinë dhe Rumaninë për t'u bashkuar më 1 janar të vitit 2007 ishte marrë tashmë nga shtetet anëtare, pas rekomandimit të Komisionit Europian.

Një presion i ngjashëm ka ndodhur edhe në rastin e pranimit të Kroacisë në vitin 2013. Në ditët e sotme nuk ekziston një presion i tillë, si rezultat i vendimit të Presidentit të Komisionit Jean-Claude Juncker se asnjë zgjerimi i ri i BE-së nuk do të ndodhë deri në fund të mandatit të tij në vitin 2020. Si pasojë, në të ardhmen, raportet e vendeve të ECA do të shtrohen dy vite para datës së synuar të Komisionit për anëtarësim, i cili do të mundësojë kështu shmangien e pengesave të së kaluarës.

Ishte nisma e ECA-s për të dalë me një "gjysëm-auditim" për Ballkanin Perëndimor, i cili është plotësim i raporteve të vendit. Në fillim, Komisioni ishte i befasuar nga kjo nismë, por ECA shpjegoi se donte të mundësontë një panoramë më të gjerë të shpenzimeve prej 5.1 miliardë € në mbështetje të para-anëtarësimit të Komisionit Europian gjatë viteve 2007-2014, si dhe çfarë mësimesh duhen nxjerrë për të ardhmen.

Sipas ECA-së, auditimi mbi ndihmën e BE-së për vendet e Ballkanit Perëndimor, që shpresojnë të bashkohen me bllokun është penguar nga "mangësitë e konsiderueshme" në qeveritë kombëtare. Financimi mund të zvogëlohet ose të ndalet për të inkurajuar autoritetet në Shqipëri, Bosnjë, Kosovë, Maqedoni, Mal të Zi dhe Serbi për të përmbushur sugjerimet e Gjykatës Europiane të Auditorëve. Raporti citon "kapacitetin e dobët administrativ" dhe "mungesën e vullnetit politik për të reformuar institucionet" në disa vende. Auditimi gjeti relativisht pak fonde në të gjithë Ballkanin Perëndimor në fushat e reformës gjyqësore, lirinë e medias dhe masat për të luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar.

Ndikimi i një projekti të financuar nga BE-ja mbi anti-korrupsionin në Shqipëri është ndikuar nga mungesa e fondeve dhe stafit, si dhe fakti që nuk ishte i pavarur nga qeveria e vendit. Nëse njerëzit e anti-korrupsionit në një vend të caktuar nuk janë të pavarura, atëherë ky projekt nuk i shërben asnjë qëllimi. Organizata Ndërkombëtare e Transparencës mbi Anti-Korrupsionin e rendit Shqipërinë dhe Kosovën në vendin e 88 dhe 103 në indeksin e saj vjetor mbi perceptimin global të korrupsionit. Më shumë financime shkojnë në projektet e infrastrukturës sesa në të ashtuquajturat projekte të sundimit të ligjit. Dialogu politik me BE-në duhet të fokusohet në reformën gjyqësore në mënyrë që vendet e Ballkanit Perëndimor të mos jenë të prekura nga korrupsioni dhe krimi i organizuar në kohën e pranimit të tyre. Negociatat e anëtarësimit kanë filluar tashmë me Serbinë dhe Malin e Zi, por ende nuk janë duke u zhvilluar për Shqipërinë dhe Maqedoninë, Bosnjës dhe Kosovës u janë premtuar perspektiva për anëtarësimi kur ata të jenë gati.
                                                                                                                             EurActiv, shtator 2016

  Kërko

  Axhenda

24-28 qershor – Mbledhja e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Europës që shënon dhe 70 vjetorin e organizatës, do të zgjedhë Sekretarin e ri të Përgjithshëm 
25 qershor – GRECO-Organi Anti-korrupsion i Këshillit të Europës publikon raportin e vitit 2018 ku janë mbikqyrur 48 shtete
25 qershor – Presidenti Juncker takon në Bruksel Zuzana Čaputován, Presidenten e re sllovake
27 qershor – Konferenca “Rikthimin në punë i të papunëve prej një kohe të gjatë” paraqet rezultatet e vlerësimit të fundit të 'Rekomandimit për papunësinë afatgjatë'
27-28 qershor - Forumi i 8-të vjetor i Strategjisë së BE-së për Rajonin e Danubit (EUSDR) 
28 qershor-  Dëgjesë publike mbi rolin e mediave në komunikimin e të drejtave të personave me aftësi të kufizuar

  FJALOR

Komiteti Europian i Sindikatave për Arsimin (ETUCE)

ETUCE përfaqëson 132 Sindikata në 51 vende/shtete europiane, përfshirë këtu dhe Shqipërinë, dhe ka në total 11 milion persona - staf arsimor në të gjithë Europën. ETUCE është partneri social i mësuesve në nivel Europian dhe mbrojtës i interesave të tyre në Komisionin Europian. E themeluar më 1977, ETUCE është e përbërë nga sindikata kombëtare të mësuesve dhe personel të të gjitha fushave dhe niveleve të arsimit duke filluar nga edukimi i përgjithshëm, arsimi profesional dhe trajnimi, si dhe arsimi i lartë apo kërkimi shkencor.

  Na ndiqni ne:

facebook gplus twitter youtube1